Kvůli Fukušimě zvyšovali na Temelíně odolnost vůči vodě

11. říjen 2012

Odolnost devatenácti podzemních nádrží vůči extrémním dešťovým srážkám posilují technici v Jaderné elektrárně Temelín.

V nádržích tady skladují naftu a olej pro záložní dieselgenerátory. Podle ředitele bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdana Zronka je to další ze série opatření, která vyplynula ze zátěžových testů Evropské unie.

Vše bude hotovo do konce listopadu a vnější vstupy nádrží teď budou zajištěné tak, že odolají i v případě, že by byl celý areál elektrárny zaplaven vodou do výše deseti centimetrů.

„Jedno z opatření bylo zvýšení vstupů k podzemním nádržím, které souvisí s provozem generátorů, a jejich hermetické zatěsnění. Možná je to trochu extrém, ale je to způsob uvažování po Fukušimě. V rámci Stres testu jsme modelovali situace, kdy ztrácíme bezpečnostní funkce a bezpečnostní systémy a řešili jsme, jak zajistíme alternativní způsoby napájení a alternativní způsoby dodávky vody,“ uvedl Zronek.

Starosta nedaleké obce Temelín Petr Macháček vítá posilování bezpečnosti elektrárny. Nicméně některá opatření jdou podle jeho slov už za hranici toho, čím by mohla být jihočeská elektrárny ohrožena: „Nevím nevím... Pokud by na Temelíně bylo dvacet centimetrů vody, tak už bychom žádný problém neměly, protože naše obce by byly pod vodou a většina lidí utopených.“

autor: Ivan Mls
Spustit audio