Kvůli finanční náročnosti i vandalům už v Písku zrušili tři fontány. Alternativou mohou být bezobslužná jezírka

29. srpen 2022 09:48

Vodních prvků v Písku v posledních letech ubývá. Jejich provoz a údržba jsou nákladné. Navíc se okolo nich často hromadily odpadky. Přesto kvůli změnám klimatu radnice znovu s novými vodními prvky v některých projektech počítá.

Pracovníci píseckých městských služeb minimálně jednou týdně chodí například do strojovny fontány u hotelu Otava. „Provádí se běžná kontrola čerpadel, úpravny vody, čištění, filtrace. Samozřejmě se objevují závady a pak to vyžaduje víc času,“ popisuje Roman Drnec.

Klima v Písku zlepšuje celkem pět vodních prvků. Podle vedení radnice za jejich provoz město zaplatí statisíce korun ročně. Tato částka zahrnuje nejen údržbu, ale také peníze za energie a vodu.

„Jezírka, fontány a podobné prvky jsou zejména náročné energeticky. Celé jezírko se také musí několikrát za rok vypustit a kompletně vyčistit, dalším krokem je zazimování a pak zase odzimování,“ doplňuje Roman Drnec.

Čtěte také

V současné době je kromě fontány u hotelu Otava v provozu ještě fontána u galerie Sladovna, v Palackého sadech, pítko na Bakalářích a kašna na Havlíčkově náměstí.

V uplynulých pěti letech město Písek zrušilo vodotrysk u obchodního domu Racek a také na sídlišti Jih a Milady Horákové. Důvodem nebyla jenom finanční náročnost. Další problém spojený s vodními prvky vnímal například místní obyvatel Jan. „Obzvláště na sídlištích dochází k vandalismu, hlavně nepřizpůsobiví občané si z toho dělají koupaliště,“ říká.

Tři vodní prvky v minulých letech z města zmizely, v budoucnu by se ale měly objevit nové. Rada města před měsícem schválila studii modrozelené infrastruktury, která reaguje na změnu klimatu. Její součástí je návrh vybudovat ve městě bezobslužná jezírka, která by zadržovala dešťovou vodu. S novým vodním prvkem se počítá i při obnově Velkého náměstí.

Spustit audio

Související