Po dně Dobevského rybníka na Písecku jezdí bagry a nákladní auta. Odvezou 240 tisíc kubíků bahna

7. únor 2022 12:24

Největší letošní investicí v oblasti rybníkářství na jihu Čech je obnova Dobevského rybníka na Písecku. Odbahnění a opravy budou stát 90 milionů korun. Čistá voda zlepší životní podmínky ryb a obnova hráze ochrání nedaleké Kestřany před povodněmi.

„Vidíme tu osm bagrů, které hrabou bahno a nánosy a nakládají je na těžké nákladní vozy. Ty pak bahno vyváží na okolní pole,“ ukazuje na hrázi Dobevského rybníka ředitel Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje Petr Stehlík.

Nákladní auta podle něj denně odvezou zhruba 1500 kubíků bahna. „Podle projektu máme spočítáno, že je tady zhruba 240 tisíc kubíků bahna. Objem vody v rybníce se odbagrováním bahna zvýší zhruba o třetinu,“ dodává.

U hráze je také výpusť, ta už je zrekonstruovaná. „Původně tady byla stará dřevěná výpusť, odtok vody se ovládal pomocí dřevěných lopat. My jsme museli vyměnit potrubí, které bylo datované ještě do 15. století, kdy rybník vznikl. A zároveň s novou výpustí bylo nutno vybudovat i nový bezpečnostní přeliv,“ popisuje Petr Stehlík.

Čtěte také

A právě toto zařízení bude sloužit jako protipovodňové opatření. „Bezpečnostní přeliv původně na stoletou vodu byl navýšen na dvěstěletou vodu, protože rybník je na poměrně silném rozvodí a dokáže převést zhruba 90 kubíků za sekundu. Když byly povodně v roce 2002, voda šla přes hráz rybníka, bylo to velmi nebezpečné. Hrozí potom samozřejmě protržení hráze, takže teď se tomu předejde,“ vysvětluje Petr Stehlík.

Odbahnění zlepší i životní prostředí samotného rybníka, a to nejen pro ryby. „Odbahněním získáme lepší kvalitu vody, a tím pádem i kvalitu rybího masa. Se zlepšením čistoty vody by mělo být v rybníce více kyslíku. Součástí bude i výstavba nového ostrůvku, který umožní hnízdění například rybákům, kteří se tady hojně vyskytují, nebo rackům,“ doplňuje vedoucí rybářské výroby Tomáš Zoubek. Práce potrvají do konce roku.

Spustit audio

Související