Stavba akvaparku v Písku už se připravuje téměř deset let, vše může opět zastavit nové referendum

11. srpen 2022 08:24

Plavecký bazén v Písku bude do září zavřený kvůli rekonstrukci. Město do jeho oprav investovalo za posledních devět let přes dvacet milionů korun. Musí ho udržovat do doby, než se postaví nový akvapark. Přípravy trvají téměř deset let. Vše ale může znovu zastavit nové referendum, o jehož vyhlášení budou ve čtvrtek jednat zastupitelé.

„Stojíme u výkopu, vidíme přípojku parovodu, který se bude rušit a bude se nahrazovat novým horkovodním potrubím,“ ukazuje vedoucí plaveckého bazénu v Písku Roman Drnec, co obnáší současná rekonstrukce objektu.

Stavební ruch panuje i v budově, a to na několika místech. „Bude se instalovat nová technologie, která bude využívat horkovod jako hlavní zdroj vytápění plaveckého stadionu. Vynucenou odstávku využíváme i k běžným opravám, jako je oprava hydroizolace vstupního schodiště, výměna osvětlení, ve sprchách měníme obklady a dlažby,“ popisuje Roman Drnec.

Čtěte také

Opravy, které umožňují chod plaveckého bazénu, přišly město v posledních devíti letech už na 23 milionů korun. „Největší opravy se týkaly hydroizolací a statického zajištění stavby. Přelivovými hranami okolo bazénu protékala voda až do spodního patra, takže bylo nutné kompletní zaizolování a předláždění. Dále se ve spodním patře nahrazovaly dřevěné výztuhy ocelovými,“ uvádí místostarostka Petra Trambová.

Je možné, že obnova areálu bude ještě pokračovat. Opozice totiž navrhuje vyhlášení referenda. Obyvatelé by v něm měli hlasovat o kompletní rekonstrukci a modernizaci stávajícího plaveckého stadionu včetně jeho venkovní části.

Jedním z iniciátorů referenda je zastupitel Martin Brož. „Genius loci tohoto místa je super a druhou věcí je, že to bude stoprocentně levnější než výstavba nového plaveckého bazénu,“ vysvětluje, proč upřednostňuje tuto variantu před výstavbou nového akvaparku.

Lidé v Písku se v současnosti můžou vykoupat na plovárně U Václava. Plavecký bazén pod hradbami začne znovu fungovat v září. Kdy a jestli začne výstavba nového akvaparku, nikdo zatím s určitostí říct nedokáže.

Spustit audio

Související