Kvůli čistírně odpadních vod schválila Přední Výtoň nový územní plán. Ten kritizují místní spolky

1. červenec 2024 11:11

Výstavbu nové čistírny odpadních vod za 40 milionů korun připravuje Přední Výtoň na Českokrumlovsku. Při přívalových deštích tam špinavá voda proudí přímo do Lipenské přehrady. Zastupitelé obce proto schválili nový územní plán. Proti němu jsou ale místní ekologické spolky.

„Naše čistírna, které je už skoro čtyřicet let, nevyhovuje modernímu čištění odpadních vod. Je to na první pohled vidět, betonové části už se drolí. Potřebujeme ji nahradit novou,“ popisuje nezávislý starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš.

Obec leží nedaleko přehrady Lipno. „Když tu v létě máme stovky rekreantů a ještě k tomu přijdou přívalové deště a bouřky, stávající čistírna už takové množství nezvládá a prostě znečišťujeme Lipno,“ upozorňuje starosta.

Situaci navíc zhoršuje zastaralá kanalizace. „Máme tady dvě větve kanalizace, které se také pomalu rozpadají a nabírají balastní vody. Když je průtrž mračen, samozřejmě to všechno do těch kanalizačních potrubí vletí a skončí to na čistírně, kde vznikne vlna, která ji vypláchne,“ dodává Pavel Gabriš.

Stavba nové čistírny odpadních vod vyjde Přední Výtoň na 40 milionů korun. Obec chce požádat o dotaci z krajského investičního fondu. Kvůli projektu schválili zastupitelé na začátku června nový územní plán.

Ten ale vnímá jako problematický spolek Lipensko pro život. „My nejsme proti změně a nejsme proti nové čistírně. Územní plán určitě nevzniká jen kvůli nové čistírně, tu je možné řešit jednotlivou změnou ke stávajícímu plánu. V průběhu pořizování územního plánu byl změněn grafický formát, takže bylo velmi těžké se vyznat v těch změnách,“ uvádí předsedkyně spolku Pavla Setničková.

„Zastupitelstvo územní plán schválilo, ale v té době ještě nebyla k dispozici všechna stanoviska dotčených orgánů a navíc nebyl ukončen státní dozor. Problém vidíme v tom, že se od toho potom může odvíjet i rozsah ploch, které jsou definované jako zastavitelné,“ vysvětluje.

Čtěte také

Starosta Pavel Gabriš doplňuje, že plán sice počítá s novou výstavbou, ale ta bude omezená. „Jistý rozvoj v této oblasti musíme připustit. My jsme územní plán zpracovali a předělali od původního návrhu tak, že opravdu chceme, aby tady byla rozvolněná zástavba, aby nám tady nevznikaly hotely a penziony obrovských rozměrů,“ říká.

Nový územní plán Přední Výtoně má nabýt účinnosti 4. července. Krajský úřad teď kontroluje, jestli byly splněné všechny podmínky státního dozoru. Pokud kraj nový plán schválí, zváží spolek Lipensko pro život přezkoumání řízení.

Velkokapacitní čistírnu připravuje přímo pod hrází jezera také obec Lipno nad Vltavou. Okolním obcím nabízí, že se k ní mohou připojit. „Stavební část se postaví celá a vybavovat se bude technologicky, protože se voda musí postupně přivádět. První na řadě bude Lipno a propojení s Frymburkem už existuje, takže budeme moct vypomáhat Frymburku. Kdyby se podél cyklostezky postavila kanalizace, mohla by se připojit i Přední Výtoň. Tím by byl vlastně celý spodek odkanalizovaný mimo vodní nádrž,“ připomíná nezávislý starosta Lipna Zdeněk Zídek.

Hotovo by podle něj mohlo být do pěti let. Starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš uvedl, že o připojení na čistírnu v Lipně ale obec v současnosti neuvažuje.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související