Ktiška, Ostrá hora, Křížovice. Na Prachaticku zaniklo mnoho vesnic, připomínají je informační panely

17. prosinec 2021 13:14

Z poměrně hustě osídlené oblasti na Prachaticku zbylo po roce 1946 jen pár obcí. Ty ostatní, které zanikly po odsunu Němců, teď připomínají jen torza domů. I tak je ale můžete objevovat. A to díky informačním panelům Prachatického muzea.

„Když tady odhrneme sníh, tak se nám krásně rýsuje původní kamenné zdivo, které lícuje vnitřní stranu nějakého dvorku. Můžeme si všimnout, jak jsou tu dodnes krásně vyskládané kameny,“ ukazuje archeolog Prachatického muzea Jindřich Vágner na místě, kde stála vesnice Ktiška.

„Když přijdeme do prostoru původní návsi, uvidíme velké rozvaliny. To se nacházíme u jednoho původního stavení, jednalo se velké hospodářské usedlosti, které stály v řadě. Tady na Ktišce jich bylo osm,“ dodává.

Hlavně během covidu si mnoho lidí našlo v objevování zaniklých obcí zálibu. „Na některých vesnicích neuvidíte jen ruiny, někde jsou i zachovalé části zdí, sklepení a jiné konstrukční prvky, což může být zajímavé k prozkoumání. Člověk ale musí být obezřetný, aby někam nespadl. V létě bývá vegetace celkem vzrostlá a například studny nemusí být dobře patrné,“ připomíná Jindřich Vágner.

Čtěte také

Putování lidem ulehčuje i osm informačních tabulí, které jsou u každé ze zaniklých vesnic nedaleko obce Ktiš. „Máme tady základní okruh po třech zaniklých vesnicích. Můžete vyrazit z Ktiše na Ktišku, přejít na Ostrou horu a následně Křížovice. Je to taková nenáročná trasa na jedno odpoledne,“ popisuje archeolog.

Příběhy zaniklých obcí i jejich obyvatel bývají často velmi pohnuté. „Nedaleko odsud se nachází vojenský prostor Boletice, kde stála vesnice Vitěšovice. Ta hned po skončení druhé světové války kompletně vyhořela. Původní obyvatelé, Němci, vesnici znovu vystavěli, opravili a potom ani ne rok na to byli všichni odsunuti,“ vypráví Jindřich Vágner.

Zaniklým obcím se věnuje stále. „Na zaniklé vesnice nejen na Ktišsku bude reagovat i naše vznikající expozice v Prachatickém muzeu. Dali jsme si za cíl zmapovat a přiblížit osudy bezmála padesáti vesnic,“ prozrazuje. Výstavu teď archeologové připravují, veřejnosti ji představí na jaře příštího roku.

Spustit audio

Související