Křišťanovický rybník na Prachaticku, nejvýše položený rybník v celém Česku, se po dvou letech plní vodou

21. duben 2023 11:16

Nejvýše položený rybník v Česku už se zase plní vodou. Křišťanovický rybník na Prachaticku byl vypuštěný zhruba dva roky kvůli velké rekonstrukci. Oprava byla nutná, hráz protékala a rostly na ní nevhodné stromy.

„Když stojíte tady na hrázi, v první moment vás asi zarazí ta velká vodní plocha. Je krásně umístěná mezi lesy, na druhé straně jsou močáliště, rašeliniště, vidíme břízy, je to prostě nádherný pohled,“ ukazuje starosta obce Záblatí Jan Poliček.

Křišťanovický rybník nemá žádný přítok. „Za ním se rozkládají velké plochy rašelinišť, kde je nějaká voda. A když zaprší, tak voda postupně stéká do rybníka. Dalo by se říct, že je to vlastně rybník nebesák,“ popisuje starosta.

Teď už hladina stoupá, na sezonu by měl být rybník připravený. „My v to věříme, koukáme nahoru, teď i sněžilo, hodně pršelo. Když vidíme, jak už vodní plocha vypadá, myslíme si, že se to povede,“ potvrzuje Jan Poliček.

Rybník je u lidí z Prachaticka populární, proto chce obec vylepšit také pláže. „Trochu to bagrem od toho kamene strhneme, přidáme trochu písku, aby lidé, kteří tady budou v kempu, měli co nejblíž k vodě a nemuseli obcházet celý rybník,“ říká starosta.

Čtěte také

Nejvýše položený rybník v Česku je výjimečný také kvalitou vody. „Je to hlavně rašelinou. Rybník tady vlastně oficiálně nebyl, bylo tady rašeliniště a přes něj protékala voda. Až někdy v 50. letech někdo vymyslel, že se udělá hráz a bude se zachytávat voda. A dneska, když se podíváte na vodu, nebo v ní budete plavat, všimnete si, že je hodně tmavá,“ líčí Jan Poliček.

Nejnákladnější položkou rekonstrukce Křišťanovického rybníka byla hráz. „Byla poškozená už při povodních v roce 2002, ale tenkrát jsme na to nedostali dotace, tak obec hráz opravila jen tak provizorně,“ dodává starosta.

Teď už v rybníce plavou také vysazení kapři. „Rybník byl dva roky vypuštěný, takže došlo k naprostému přerušení biologického vývoje všech populací. Biotop se tímto velmi zásadně změnil. Nicméně teď jsme ve stádiu návratu. Nasadili jsme kaprovité ryby, protože není zájem, aby tady byly ryby dravé, které by velmi tlumily rozvoj různých plazů, hlavně obojživelníků,“ vysvětluje správce rybníka František Vavruška.

Rekonstrukce Křišťanovického rybníka vyšla na více než 20 milionů korun. Devadesát procent částky pokryly dotace z Evropské unie.

Spustit audio

Související