Bobr je zvlášť chráněný, ale svými díly někdy ohrožuje lidi. Na Šumavě pomáhají různá opatření

5. leden 2023 14:13

Území Šumavy obývají stovky bobrů. Hledat řešení v případě, že by jejich vodní hráze mohly ničit silnice a další infrastrukturu, pomáhá majitelům pozemků správa národního parku. Daří se tak chránit majetek lidí a zároveň i ohrožené zvíře.

„Tady máme bobří hrad, který bobr postavil z větví a bláta. Uvnitř bydlí a vstup do tohoto hradu je pod vodou, aby se tam na něj nedostali predátoři,“ ukazuje zoolog Národního parku Šumava Jan Mokrý lagunu nedaleko Chlumského rybníka, kterou vytvořil bobr.

„Bobři se usadili na Chlumském potoce, postavili tady hráz. Potom se snažili ucpat propustek pod cestou a došlo k zatopení tohoto území, kde jak vidíte, už začínají osychat břízy,“ dodává.

To, že bobr zadržuje vodu právě v tomto místě, ale může působit komplikace. „Kdyby voda vystoupala do větší výšky, hrozilo by přelití přes silnici a mohlo by dojít k dopravní nehodě. Nakonec se tedy podařilo zrealizovat opatření – odebrali jsme část hráze a položili do ní plastové trubky, kudy voda může neustále odtékat. Ale je potřeba trubky zabezpečit sítí, aby je bobr nemohl dál ucpávat,“ popisuje Jan Mokrý.

Bobr je v České republice zvlášť chráněným druhem a i zasahovat do jeho biotopu je možné pouze po udělení výjimky. Podobných řešení je tak na Šumavě celá řada.

Čtěte také

„Opatření jsou různá podle toho, kde bobr své dílo vytváří a co konkrétně svou stavbou ohrožuje. Instalují se třeba právě roury, které odvádějí vodu a udržují výši hladiny, posouvají se bobří hráze od propustku pod silnicí. Když se vyhodnotí, že ta hráz není pro bobra tak důležitá, je možné ji i zbořit,“ říká mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Bobr není jenom chráněný, ale má svůj význam i pro krajinu. „Bobr je úžasné zvíře, které je neuvěřitelně pracovité a docela významně přetváří krajinu. Vytváří nové biotopy, které by člověk sice asi dokázal vytvořit také, ale stálo by ho to velké peníze a úsilí. Bobr to za nás zvládne úplně bez problémů. Také nám zajišťuje důležité zadržování vody v krajině,“ dodává Jan Dvořák.

Aktuálně při monitoringu Správa Národního parku Šumava zjišťuje objem vody, který je bobr schopný v krajině zadržet.

Spustit audio

Související