Krátký byl život královny blues Dinah Washington, která ovlivnila také rokenrolové zpěvačky

23. srpen 2024

Právě před sto lety, v roce 1924 se narodila slavná jazzová a bluesová zpěvačka tmavé barvy pleti Dinah Washington známá svým vynikajícím ovládáním hlasu a jedinečným přednesem ovlivněným gospely. Často se jí říkalo královna blues a byla vokalistkou, která se stala vzorem i pro rokenrolové zpěvačky.

Jako dítě se Ruth Lee Jones, jak zní její skutečné jméno, přestěhovala se svou rodinou z Alabamy do Chicaga. Zpívala a hrála na klavír pro kostelní sbor po vzoru své hluboce věřící a hudebně založené matky.

V roce 1939, poté, co vyhrála amatérskou talentovou soutěž, začala Ruth Lee Jones zpívat a hrát na klavír v různých chicagských nočních klubech, byť maminka z toho radost neměla. Někdy mezi roky 1942 a 1943 si Ruth osvojila jméno Dinah Washington jako zpěvačka v domácí kapele Garrick Stage Lounge.

Už v osmnácti zpívala v oblíbeném orchestru vibrafonisy Lionela Hamptona. Oba si ale málo rozuměli. Hampton jí za tři roky nedal téměř vůbec žádnou příležitost k nahrávání. Dinah to řešila častou konzumací alkoholu. Vyprávělo se, že na Lionela Hamptona v jednom hysterickém záchvatu vytáhla pistoli. Neutuchající rozmíšky musel nutně ukončit rozchod, a tím pádem začala sólová kariéra Dinah Washington, velmi úspěšná, byť krátká.

Dinah Washington zemřela následkem předávkování prášky na spaní v pouhých 39 letech. Jí a také kytaristovi s pohnutým osudem Patu Martinovi bude vyhrazena půlhodinka V náladě swingu, potažmo jazzu!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související