Kraje z české i rakouské strany hranice spojily síly, aby letos v létě přilákaly turisty

10. červenec 2020 17:00

Dovolenou v česko-rakouském příhraničí si teď můžete naplánovat při návštěvě jediného webu. A je jedno, jestli se podíváte na stránky Jihočeské centrály cestovního ruchu, Vysočina Turism, Jihomoravského kraje nebo Dolního Rakouska. Tyto regiony totiž spojily síly, vybraly 15 zajímavých destinací a teď je vzájemně propagují.

Do informačního střediska v jihočeských Slavonicích chodí turistů hodně, většinou je tu ale slyšet čeština. „Cítíme úbytek zahraničních turistů, je jich méně než loni. Jezdí hlavně po cyklostezce z Rakouska na jednodenní krátké výlety, přijedou, prohlédnou město a jedou zpět,“ popisuje vedoucí slavonického infocentra Věra Fialová.

Turisty žije i slavonické náměstí. U kašny jsou vidět party cyklistů se zmrzlinami, na okraji náměstí zaparkované motorky a u panelu, který láká na festival, program studuje Irena Mácová s manželem a přáteli. „My jsme využili nabídku Jihočeského kraje, který dává slevu 30 procent na ubytování,“ vysvětluje.

Čtěte také

Jihočeský kraj na slevy na ubytování vyčlenil 30 milionů korun. Třetinu už turisté vyčerpali. V pondělí nabídne vouchery i kraj Vysočina. „Máme k tomu vytvořené samostatné webové stránky, tam je možno zažádat o samotný voucher i vybrat některé z ubytovacích zařízení, která s námi spolupracují,“ potvrzuje Tomáš Čihák z Vysočina Turism.

Na slevy pro návštěvníky láká i Jihomoravský kraj, konkrétně ve Znojmě můžou lidé za útratu ve městě získat poukaz na vstup do některé z městských památek. „V oběhu je 30 tisíc poukazů, z toho čtyři tisíce už se nám vrátily, což je mnohonásobně vyšší číslo, než jsme očekávali. A stále se navyšuje,“ říká Karel Semotam ze znojemské Besedy.

Jihočeský a Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina navíc spojily síly s Dolním Rakouskem a vzájemně propagují svoje turistické cíle. Lidé si tak můžou návštěvou jejich webů na jednom místě naplánovat dovolenou prakticky po celé délce česko- rakouské hranice.

Spustit audio

Související