Kosmická sonda letí prozkoumat kovovou planetku Psyche, dostane se k ní ale až za šest let

22. říjen 2023

Dlouho plánovaná výzkumná vesmírná mise začala 13. října 2023. Odstartovala kosmická sonda, která míří k planetce Psyche. „Planetka má průměr asi 200 kilometrů, takže patří mezi ty hodně velké. Také proto je známá už od poloviny 19. století. Je zajímavá tím, že je celá kovová,“ říká jihočeská astronomka Jana Tichá.

Odborníci Psyche označují jako planetku typu M, tedy kovovou. Již vědí, že je složena převážně z železa a niklu a obsahuje zřejmě ještě drobné příměsi dalších kovů.

Sonda, která k planetce míří, se také jmenuje Psyche. Odstartovala 13. října 2023 na raketě Falcon Heavy společnosti SpaceX. „Cílem je poznat zblízka planetku, o které už z pozemských pozorování víme, že je velmi odlišná od těch, u kterých dosud byly kosmické sondy,“ vysvětluje Jana Tichá.

Planetka Psyche patří mezi vesmírná tělesa, která se pohybují mezi drahami Marsu a Jupiteru. „Kosmická sonda se k ní bude dostávat postupně, na základě takového složitého gravitačního ‚odpinkávání' od dalších planet. K planetce doletí až v roce 2029,“ dodává astronomka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související