Koncertní rok v sále budějovického rozhlasu zahájil pěkně od podlahy Swing Band Tábor

30. leden 2020

Optimistická hudba otevřela koncertní sezónu ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Ve středu 29. ledna tu vystoupil pod vedením Jakuba Valeše Swing Band Tábor. Posluchačům nabídl svěží muzikantské myšlenky a aranžérské nápady.

Historie kapely je stará více než třicet let, ale na začátku měla se swingem pramálo společného. Swing Band Tábor vznikl v roce 1986 z původního barokního nonetu Jihočeský žesťový soubor pod vedením trumpetisty Zdeňka Práška a vyvíjel se přes dechovku s názvem Baťova kapela až k bigbandu s inklinací ke swingu.

Zpívající trombonista i nápaditý aranžér Jakub Valeš převzal vedení orchestru před osmnácti lety po Jiřím Chlumeckém. Rozšířil obsazení na pět saxofonů, čtyři trumpety, čtyři trombóny, piano, kytaru, baskytaru a bicí se třemi zpěváky, respektive dvěma zpěvačkami.

Swing Band Tábor kombinuje tradiční zámořský i český swing s osvěžujícím, modernějším pojetím i elektrizujícím rokenrolem a dokonce vlastním autorským neotřelým přístupem.

Před čtyřmi lety vydala kapela druhé album, které zaujme už svým obalem a názvem Do pyžam!, ale také jednotlivými skladbami, jak vlastními, tak převzatými v pozoruhodných úpravách. Jejich pojítkem jsou slovesně hravé texty Petra Bíny. 

Čtěte také

„V loňském roce se náš orchestr s úspěchem zúčastnil mezinárodní soutěže big bandů v České Kamenici, kde obě zpěvačky získaly zvláštní cenu poroty a pianista Josef Čechtický cenu za autorskou píseň,“ připomíná kapelník Jakub Valeš.

Oceněné písně Swing Band Tábor zahrál ve středu 29. ledna i českobudějovickému rozhlasovému publiku, stejně jako swingové šlágry American Patrol, Slunečnice, Sweet Georgia Brown či písničky z druhého alba kapely.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.