Koncert Tonyho Linharta a Pacifiku v Českém rozhlase České Budějovice v září roku 2014 - druhá část

Podruhé  se s vámi scházíme při vzpomínání na vystoupení legendární české trampské a folkové skupiny Pacifik zásadně spojené s jejím zakladatelem a vedoucím členem, zpěvákem, kytaristou a autorem Antonínem Tonym Linhartem, který, bohužel, své četné příznivce a přátele začátkem tohoto roku opustil.

Při tom dnešní setkání s písničkami Tonyho Linharta a jeho Pacifiku by mohlo být zajímavé si poslechnout Tonyho odpověď na mou otázku, jaké byly jeho první kontakty s hudbou vůbec?

Čtěte také

„Jako malej kluk jsem zbožňoval písničky Jaroslava Ježka, Jana Wericha a Jiřího Voskovce. Rodiče mě už jako kloučka vozili na osadu, tak jsem brzy zpíval trampské písničky jako  Už dávno vychladly mé pistole, Letí šíp savanou a další. K tomu přistoupilo kouzlo kytarových akordů. Pak v padesátých letech jsem objevil orchestr Karla Vlacha a Kučerovci nás úplně omámili. No, a taky se k tomu přidal  Ludwig van Beethoven.“   

Minulý týden jsem mluvil o začátcích skupiny Pacifik a jejích prvních velkých úspěších na Portě. Jistě by se dalo v této souvislosti zmínit leccos – třeba památná "Setkání u srubu" a podobné nezapomenutelné cyklické hudební večery. Pacifik – společně třeba s Hoboes Wabiho a Mikiho Ryvolových zastoupen na historickém elpíčku  Písně dlouhých cest, které vydal Supraphon v roce 1975.

Některé velmi známé a nezapomenutelné písničky, které vzešly z více než desítky alb Pacifiku a které jsou dodnes velmi milé mnoha fandům trampské a countryové muziky, nechyběly ani v podání čtyřčlenné sestavy Pacifiku s Tonym Lihartem, Helenou Maršálkovou, Marcelou Voborskou a Honzou Frühwirtem- Andělínem v českobudějovickém dílem nostalgickém rozhlasovém večerním koncertu v září roku 2014, a tak mnohým příchozím vrátily dny jejich mládí.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.