Komunální volby ve Strakonicích jsou podle soudu neplatné

20. listopad 2018 15:03

Komunální volby ve Strakonicích se budou opakovat. Krajský soud v Českých Budějovicích vyhověl návrhu na neplatnost voleb, který podal neúspěšný lídr kandidátky uskupení Změna pro Strakonice Karel Janský.

Vítězné hnutí Strakonická Veřejnost, které ve volbách získalo přes 51 procent hlasů, podle úterního výroku soudu v předvolební kampani vytvořilo nerovné podmínky.

Je to jenom msta, reagoval starosta

Autor návrhu Karel Janský při výpovědi u soudu minulý týden napadl to, že vedení města v čele se starostou Břetislavem Hrdličkou z hnutí Strakonická Veřejnost například zakázalo politickou inzerci v radničním zpravodaji těsně před volbami.

Jak už dříve Karel Janský uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas, podobně podle něj radnice manipulovala i s městskými výlepovými plochami. „Co se týká výlepových ploch, tak na osmém zasedání zastupitelstva města v roce 2015 starosta Břetislav Hrdlička slíbil, že budou rovné podmínky a že všechny strany dostanou prostor. My jsme s tím počítali a zase těsně před volbami toto bylo radou města zakázáno,“ řekl.

Starosta a lídr Strakonické Veřejnosti Břetislav Hrdlička minulý týden u soudu řekl, že to považuje za absolutní lež. Podle něj měli před volbami všichni stejné podmínky. „Je to jenom msta pana Janského za to, že jsme ho neudělali ředitelem městského domova seniorů. My jsme neporušili vůbec nic, podmínky byly úplně rovné,“ reagoval.

Soudkyně: Účelově ovlivněná kampaň

Podle soudkyně Terezy Kučerové vedení města v čele s hnutím Strakonická Veřejnost účelově ovlivnilo předvolební kampaň, a tím došlo k omezení propagace politických subjektů kandidujících v komunálních volbách.

„Takto prokázané zvlášť hrubé porušení ústavou a listinou zaručených práv bylo natolik intenzivním zásahem, že soud dospěl k závěru, že s největší pravděpodobností byl výsledek voleb ve Strakonicích ovlivněn, a to především s ohledem na těsný výsledek některých kandidujících stran, které se nakonec do zastupitelstva nedostaly,“ uvedla.

Nové volby se stejnými kandidáty

Termín nových komunálních voleb musí ministr vnitra ze zákona vypsat do 30 dnů od doby, kdy dostane rozhodnutí soudu. Při opakovaném hlasování se o přízeň voličů budou ucházet stejné strany, hnutí a uskupení, které kandidovaly v řádném říjnovém termínu.

„Žádné nové kandidátky se zaregistrovat nemůžou,“ připomněl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Stejné bude i obsazení volebních komisí v jednotlivých okrscích.

Do zvolení nového vedení města bude ve Strakonicích dál vládnout menšinová koalice složená z hnutí Strakonická Veřejnost, KSČM, uskupení Volba pro město a bývalých členů hnutí ANO.

Spustit audio

Související