Soud předvolal 30 svědků kvůli návrhu na neplatnost komunálních voleb ve Strakonicích

15. listopad 2018 09:58

Zástupci všech stran a hnutí, kteří kandidovali ve Strakonicích, a také další svědci vypovídali u českobudějovického krajského soudu. Ten se zabývá návrhem na neplatnost tamních komunálních voleb.

Podle obžaloby mělo vítězné hnutí Strakonická Veřejnost vytvářet nerovné podmínky v předvolební kampani. Jeho kandidáti to ale odmítají.

Autorem návrhu na neplatnost voleb je volební lídr Změny pro Strakonice Karel Janský. „Návrh jsem podal především z toho důvodu, že si myslím, že nebyly rovné podmínky pro všechny subjekty ve Strakonicích,“ uvedl.

Vadí mu například, že vedení města těsně před volbami zakázalo politickou inzerci v radničních listech. „Co se týká výlepových ploch, tak na osmém zasedání zastupitelstva města v roce 2015 starosta Břetislav Hrdlička slíbil, že budou rovné podmínky a že všechny strany dostanou prostor. My jsme s tím počítali a zase těsně před volbami toto bylo radou města zakázáno,“ dodal Karel Janský.

Starosta a lídr Strakonické Veřejnosti však toto tvrzení důrazně odmítá. „Je to absolutní lež. Volební kampaň byla rovná pro všechny, všichni měli naprosto stejné možnosti a využili je v některých směrech i víc, než jsme je využívali my. Je to jenom msta pana Janského za to, že jsme ho neudělali ředitelem městského domova seniorů,“ reagoval.

Strakonická Veřejnost ovládla komunální volby. Hnutí získalo 16 z 21 mandátů

Břetislav Hrdlička, starosta města Strakonice

Komunální volby ve Strakonicích ovládlo hnutí Strakonická Veřejnost. Volby vyhrálo podruhé za sebou, tentokrát s volebním výsledkem 51,15 procent.

Břetislav Hrdlička popírá i nařčení, že by v radničních listech zveřejňoval stejné články, které se objevily na volebních letácích Strakonické Veřejnosti. „My jsme neporušili vůbec nic. Podmínky byly úplně rovné. Pak už by si mohl každý stěžovat, že si vylepil plakát víc vlevo a že na tom založil svoji volební kampaň a že jsme ho tam nepustili,“ doplnil.

Soudci předvolali 30 svědků. „K rozsáhlému dokazování soud přistoupil především z toho důvodu, aby byly dostatečně ozřejměny skutečnosti, které byly vzneseny k návrhu a které by dle navrhovatele mohly mít vliv na výsledek těch voleb,“ řekla soudkyně Tereza Kučerová.

Podle ní by měl krajský soud o případu rozhodnout v nejbližších dnech.

Spustit audio

Související