Komedii Petra Zelenky Beckham o manipulacích s informacemi a moci bulváru uvádí Jihočeské divadlo

16. únor 2024 08:14

Jak bulvární média pracují s informacemi? To odkrývá v komedii s názvem Beckham její autor Petr Zelenka. Na základě skutečné kauzy rozehrává příběh o manipulacích a dezinformacích. Zároveň také nastoluje téma slávy a moci peněz. Petr Zelenka hru napsal pro pražské Studio DVA, jako druhé ji uvádí v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.

Hra, ve které se David Beckham vůbec neobjeví, odhaluje zákulisí bulvárních médií. Petr Zelenka si vypůjčil někdejší kauzu o údajném milostném poměru slavného fotbalisty s jeho sekretářkou.

S autorem už od počátku spolupracovala na dramaturgii Olga Šubrtová. „Petr Zelenka napsal hru o tom, jak šikovný mediální manipulátor může z naprosto nevinných pár pus udělat ohromnou kauzu, která se udrží na titulních stranách bulvárního deníku 49 dní, a z naprosto neznámé sekretářky Rebeccy Loos udělá světovou celebritu,“ popisuje.

Čtěte také

„Petru Zelenkovi se podařilo napsat komedii, která má zároveň velmi podstatné téma, a to je vždycky radost,“ dodává režisérka českobudějovické inscenace Martina Schlegelová. „Ta hra je velice zábavná, je tam spousta výborných vtipů, ale zároveň jde po důležitém tématu, a to je téma mediálních manipulací, dezinformací, různých věcí, které se objevují ve veřejném prostoru jako zaručené informace, ale jejichž zdroje jsou velmi pochybné,“ dodává.

Hlavní postavou je šedá eminence britského bulváru, zdatný mediální manipulátor Max Clifford. V Českých Budějovicích ho ztvárňuje Pavel Oubram. I on cítí, že odkrývat téma dezinformací prostřednictvím divadla je důležité. „Přestože jde o události, které se odehrávaly v už poměrně vzdálené minulosti a před sociálními sítěmi, pořád to rezonuje,“ myslí si.

Přes závažnost tématu je podle Olgy Šubrtové hra Beckham velmi zábavná. Jihočeské divadlo ji bude hrát nejen dospělým, ale chce se zaměřit i na studenty. „Je to téma i pro mladé lidi. Každý chce vyniknout, každý chce být minimálně influencer, tak jak s tím nakládat, jak být trošku nad tím, jak o tom přemýšlet. Myslím, že ta hra kromě čisté zábavy skýtá i řadu podnětů k zamyšlení,“ uzavírá.

Spustit audio

Související