Světovou premiéru opery Komenský uvede Jihočeské divadlo. Oživí mramorovou postavu „učitele národů“

3. prosinec 2023

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvede ve středu 6. prosince světovou premiéru opery Komenský. Na objednávku ji pro divadlo napsal držitel dvou Českých lvů za filmovou hudbu Jan Jirásek. Ke spolupráci ho vyzval šéf opery a režisér Tomáš Ondřej Pilař.

„Na téma Komenského jsme přišli společně s panem skladatelem Jiráskem a libretistou Tomášem Jarkovským během druhé vlny covidu. Zjistili jsme, že téma Komenského nebylo v opeře dosud pracováno a přitom se v mnoha ohledech dotýká současnosti,“ říká Tomáš Ondřej Pilař.

Komenský se podle něj ve svém díle i životě dotýkal problémů rozdělené společnosti, neporozumění i určité spirituální krize společnosti. „My ho všichni známe především ze školních lavic jako takovou trošku mramorovou postavu učitele národů, ale přitom prožil složitý a nádherný život,“ připomíná.

Kromě samotného života Jana Amose Komenského pro něj byly inspirativní i historické kulisy. „Doba pozdní středoevropské renesance, která se přerodila v baroko, je esteticky velmi zajímavá a život Komenského, který proplouvá tímto labyrintem světa, do ní zapadá,“ dodává.

Celý rozhovor se šéfem opery Jihočeského divadla a režisérem Tomášem Ondřejem Pilařem si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související