České Budějovice jako Evropské hlavní město kultury 2028 chtějí vytvořit něco, co jim zůstane i poté

19. listopad 2023

České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury. Dvouleté přípravy nevyšly naprázdno a město teď musí naplnit to, k čemu se zavázalo ve vítězné přihlášce.

„V následujících letech nás čeká společná cesta k naplnění titulu Evropské hlavní město kultury. My jsme přihlášku zarámovali konceptem permakultury, což je dlouhodobě udržitelný rozvoj, růst města skrze umělecké a kulturní projekty,“ nastiňuje kreativní ředitelka Anna Hořejší.

Základem podle ní je vytvořit prostředí, které přetrvá. „My nevytváříme jenom projekt pro rok 2028, ale projekt, který zůstane. A aby tady mohl zůstat, potřebujeme vytvořit ideální podmínky, to znamená, že zejména ten příští rok bude ještě hodně o nastavování spolupráce, navazování partnerství, získávání sponzorů,“ vysvětluje.

„Možná se toho ještě nebude tolik dít z pohledu veřejnosti, ale to je v pořádku. Postupně se začnou realizovat jednotlivé projekty, kterých je celkem 46. Obyvatelům je začneme přibližovat už v následujících měsících,“ dodává.

Celý rozhovor s Annou Hořejší o přípravách na rok 2028, kdy České Budějovice budou Evropským hlavním městem kultury, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související