Klientům zkrachovalých dodavatelů energií postupně končí režim takzvaného dodavatele poslední instance

20. duben 2022 11:32

Po Bohemia Energy skončil režim takzvaného dodavatele poslední instance i bývalým zákazníkům firmy Kolibřík energie. Na distribučním území firmy E.ON dosud nemá novou smlouvu zhruba dva tisíce odběratelů. Někteří lidé stále čekají na nejvýhodnější nabídku. Odborníci ale doporučují režim DPI opustit co nejdříve.

„Přišel jsem do zákaznického centra, protože mám dojednané placení plynu, ale neposlali mi informace. Tak jsem se přišel zeptat, dorovnal jsem březen a duben, od května bude trvalý příkaz a budu mít klid,“ líčí důchodce Jan z Českých Budějovic, který přišel do klientského centra firmy E.ON vyřešit jen drobnosti.

Stejně jako statisíce dalších bývalých klientů Bohemia Energy po krachu firmy neváhal a začal situaci rychle řešit. „Já už jsem chtěl stejně jít k E.ONu, protože jsem z Budějovic, tady je podnik, tak je to lepší vyřizování,“ dodává.

Čtěte také

Na jihu Čech, jihu Moravy a v kraji Vysočina je nyní asi 480 odběratelů, kteří po konci režimu DPI spadli do fáze neoprávněného odběru. Jde ale převážně o zvláštní situace. „Jedná se o prázdné byty, různé chaty, setkali jsme se třeba s tím, že majitel zemřel a jeho smlouvy nikdo dál neřeší, jedná se o místa s minimálními odběry,“ popisuje mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

I poté, co režim DPI skončí a nastane neoprávněný odběr, mají lidé desetidenní ochrannou lhůtu. Během ní se je snaží distributor energií o této skutečnosti neustále informovat. Potom už ale zahájí kroky k odpojení od sítě.

Energetici proto radí jediné – nečekat. „Je potřeba tu situaci řešit, my to říkáme od začátku. Doporučujeme lidem režim DPI co nejdříve opustit, protože najít si standardního dodavatele je pro ně výhodnější. Pokud to člověk do této chvíle neřešil, je potřeba začít jednat a dodavatele elektrické energie si najít,“ připomíná Roman Šperňák.

Některým bývalým klientům dalších zkrachovalých firem režim DPI skončí až v létě nebo i v září. Podrobný přehled nabízí webové stránky Energetického regulačního úřadu na adrese www.eru.cz.

Spustit audio

Související