Když už je tady výročí samostatnosti, připomeneme si nějaké rakouské dobroty
Česko-rakouská kuchyně a bramborová těsta v Kuchařském čarování s Petrem Stupkou. Když se řekne Vídeň, napadne někoho valčík, někoho jiného pak vídeňská káva a nebo také sachr dort. A do toho se pustíme právě teď.
Dort jako vídeňský Sacher
Návodů na ten nejlepší sachr dort je povícero. Návod, který vám nabízíme je opravdu velmi blízko tomu originálnímu.
- 300 gramů másla v pokojové teplotě ušleháme do pěnyIngredience
- 300 gramů másla
- 100 gramů hořké čokolády
- 200 gramů cukru
- 300 gramů hladké mouky
- 100 gramů jemného krupicového cukru
- 8 bílků
- dále zašleháme osm žloutků a následně pak
- do tohoto krému pak vmícháme 100 gramů hořké rozpuštěné čokolády
- po spojení zašleháme 200 gramů cukru a tím nám vznikne hustý stejnorodý krém
- 300 gramů hladké mouky prosejeme spolu s kakaem (dvě polévkové lžíce) padesáti gramy nastrouhaných máslových sušenek. Tuto směs pak vmícháme do krému připraveného čokoládového krému
- vzniklou směs zlehčíme sněhem z osmi bílků do kterého jsme po ztužení zašlehali 100 gramů jemného krupicového cukru
- dort pečeme ve vymaštěné a moukou vysypané rozevírací formě při teplotě 180 stupňů asi tak 10 minut a poté zvolna při 160 stupních dalších 50 minut
- pečený dort necháme nejprve vydýchnout horkost, poté ho vyjmeme z formy a necháme stydnout na drátěné podložce otočený dolů vrchní, vyboulenou stranou
- Vychlazený korpus jednou uprostřed prokrojíme a promažeme a omažeme kvalitní meruňkovou marmeládou, kterou jsme předtím pečlivě do hladka vyšlehali s troškou vody
- po důkladném vychlazení celý dort přelijeme tmavou čokoládovou polevou
- při podávání se řezy dortu zdobí šlehanou smetanou
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.