Když už je tady výročí samostatnosti, připomeneme si nějaké rakouské dobroty

27. říjen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Sachr dort

Česko-rakouská kuchyně a bramborová těsta v Kuchařském čarování s Petrem Stupkou. Když se řekne Vídeň, napadne někoho valčík, někoho jiného pak vídeňská káva a nebo také sachr dort. A do toho se pustíme právě teď.

Dort jako vídeňský Sacher

Návodů na ten nejlepší sachr dort je povícero. Návod, který vám nabízíme je opravdu velmi blízko tomu originálnímu.

  • 300 gramů másla v pokojové teplotě ušleháme do pěny
    Ingredience
    • 300 gramů másla
    • 100 gramů hořké čokolády
    • 200 gramů cukru
    • 300 gramů hladké mouky
    • 100 gramů jemného krupicového cukru
    • 8 bílků
  • dále zašleháme osm žloutků a následně pak
  • do tohoto krému pak vmícháme 100 gramů hořké rozpuštěné čokolády
  • po spojení zašleháme 200 gramů cukru a tím nám vznikne hustý stejnorodý krém
  • 300 gramů hladké mouky prosejeme spolu s kakaem (dvě polévkové lžíce) padesáti gramy nastrouhaných máslových sušenek. Tuto směs pak vmícháme do krému připraveného čokoládového krému
  • vzniklou směs zlehčíme sněhem z osmi bílků do kterého jsme po ztužení zašlehali 100 gramů jemného krupicového cukru
  • dort pečeme ve vymaštěné a moukou vysypané rozevírací formě při teplotě 180 stupňů asi tak 10 minut a poté zvolna při 160 stupních dalších 50 minut
  • pečený dort necháme nejprve vydýchnout horkost, poté ho vyjmeme z formy a necháme stydnout na drátěné podložce otočený dolů vrchní, vyboulenou stranou
  • Vychlazený korpus jednou uprostřed prokrojíme a promažeme a omažeme kvalitní meruňkovou marmeládou, kterou jsme předtím pečlivě do hladka vyšlehali s troškou vody
  • po důkladném vychlazení celý dort přelijeme tmavou čokoládovou polevou
  • při podávání se řezy dortu zdobí šlehanou smetanou
autor: Petr Stupka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio