Když ne bulvární hru, tak hru o bulváru. Téma komedie Beckham mělo přitáhnout diváky, říká Petr Zelenka

25. únor 2024

Filmy v jeho režii nebo podle jeho scénářů a také divadelní hry zná v Česku skoro každý. Příběhy obyčejného šílenství, Knoflíkáři, Samotáři, seriál Terapie pro HBO. Režisér a dramatik Petr Zelenka ale už více než dvacet let intenzivně spolupracuje také s Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích.

Aktuálně Jihočeské divadlo uvádí komedii Beckham, kterou Petr Zelenka původně napsal pro Studio DVA v Praze. „Tam je sál s 630 místy, a tak bylo jasné, že to nemůže být úplně komorní hra, že to téma musí být nějakým způsobem lidové. Rozhodl jsem se tady napsat ne bulvární hru, ale hru o bulváru, abych přitáhl publikum,“ vysvětluje Petr Zelenka.

„Pak bylo příjemné překvapení, když jsme zjistili, že divák dokáže vnímat mnoho rovin toho příběhu, a to i divák, který obvykle chodí na takové lacinější komedie. Je schopen všechno pojmout a radovat se z toho. Nakonec se z toho tedy stala hra o tom, že pravda neexistuje,“ dodává.

Čtěte také

Při psaní příběhu, který vychází ze skutečné kauzy údajného poměru slavného fotbalisty a jeho asistentky, nahlédl i do britského bulváru z té doby. „To je něco šíleného. My vůbec nevíme, v jaké bavlnce žijeme v Čechách, český bulvár je velice laskavý, neagresivní, jemný. V Anglii to takto není a nikdy nebylo,“ komentuje.

Ve své komedii se ale nezaměřuje na fotbalistu Davida Beckhama. „Hlavní postavou je člověk, který tu kauzu vlastně vymyslel, Max Clifford. O něm vznikla kniha, a tu jsem si nastudoval. Je to taková klasická dvojznačná postava,“ říká.

Beckham je už osmou spoluprací Jihočeského divadla s Petrem Zelenkou. Zdejší činohra mimo jiné uvedla jeho Příběhy obyčejného šílenství, režíroval tu Fuk, přímo pro českobudějovickou herečku Věru Hlaváčkovou napsal Jobs Interviews, adaptoval Psa baskervillského pro otáčivé hlediště v Českém Krumlově.

Celý rozhovor s Petrem Zelenkou o jeho jihočeských stopách si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související