Když hoří ve Větřní, do akce vyjíždí tři Beránci a jedna žena

13. listopad 2015

Z původně profesionální jednotky vznikl sbor dobrovolných hasičů ve Větřní na Českokrumlovsku. „V roce 2006 přišli noví majitelé papíren a profesionální jednotku hasičů zrušili. Potom jsme ale podepsali smlouvu s obcí, že budeme vykonávat činnost jako dobrovolní hasiči,“ vzpomíná starosta sboru František Beránek.

V současné době má sbor sedmnáct členů, z toho tři nositele příjmení Beránek. „A taková hvězdička mezi námi je bratrova dcera. Dělá veškerou práci, po oslavách uklidí a hlavně se jí tu líbí,“ dodává František Beránek.

Ročně vyjedou hasiči z Větřní do akce zhruba patnáctkrát. Letos už zasahovali u třinácti požárů, dvakrát vyjeli k technickému zásahu a také pomáhali při hledání ztraceného chlapce.

Nejnáročnější bylo podle velitele zásahové jednotky Petra Beránka hašení požáru vily v centru obce. „V ranních hodinách tam kluk zapálil půdu. Vyjížděli jsme společně s krumlovskými hasiči, byla potřeba i plošina,“ popisuje. Poněkud nemilou tradicí se pro hasiče z Větřní také staly pravidelné výjezdy v poslední den v roce.

V zásahové jednotce působí i jedna žena - Jana Kubíková. „Je to zážitek a možná je to zážitek i pro ty, kteří si nás zavolají. Je určitě neobvyklé, když v zásahové jednotce přijede žena,“ říká. „Myslím, že se účastním dost - ve většině případů vyjedou tři až čtyři Beránci plus jedna Kubíková,“ směje se.


Dobrovolné hasiče z Větřní můžete až do pátku 20. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VETRNI na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 20. listopadu po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Hasiče vozí spolehlivá Tatra a také nový dopravní zásahový automobil. Ten pořídila obec s pomocí dotace kraje. „Myslím, že podpora obce je solidní a také své hasiče chválíme. Jakmile je vyhlášen požár v Krumlově a okolí, jsou tam vždycky také naši dobrovolníci,“ komentuje starosta Větřní Antonín Krák.

Sbor má také k dispozici nové prostory s garážemi, klubovnou i velitelskou kanceláří. Využívají je i dva zasloužilí hasiči. Nejstarším členem sboru je Josef Vomáčka. „Jsem hasičem přes padesát let a dostal jsem se k tomu úplně jednoduše – otec byl hasič, příbuzní byli hasiči, mistr byl hasič, tak mi asi nic jiného nezbývalo,“ dodává Josef Vomáčka, který pracoval jako zámečník v papírnách.

Spustit audio