Každý, kdo váží přes sto kilogramů, by měl být očkovaný proti covidu, zdůrazňuje primář

15. listopad 2023

Světový den pneumonie upozorňuje na závažnost zápalů plic u malých dětí, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Jak vysvětluje primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle, zápal plic může mít bakteriální, virový i plísňový původ. Pneumonie se hodně skloňovala také v souvislosti s covidem. Pro někoho znamená nákaza pouhou rýmičku, jiný skončí v nemocnici.

„Z pacientů, kteří momentálně leží na našem oddělení, má zhruba čtvrtina nějaké respirační infekce. Covid pro nás neskončil, akorát se zmírnil, míváme kolem pěti pacientů, z toho maximálně jednoho až dva na jednotce intenzivní péče. Vedle toho jsou jiné, spíš bakteriální záněty plic nebo virové infekce dolních cest dýchacích bez zápalu plic, bez nálezu na rentgenovém snímku. Nicméně ti lidé jsou tak zesláblí, že to nezvládnou doma,“ popisuje Aleš Chrdle.

Zánět se podle něj vytvoří vždy, ale nemusí být vidět na rentgenu, pokud se týká jenom výstelky dýchacích cest. „To je to, čemu říkáme zánět průdušek nebo bronchitida. Když už je zánět vidět na rentgenu, říkáme tomu pneumonie. V tomto případě se vytvoří velký zánět, nahromadí se hodně tekutiny v plicní tkáni,“ upřesňuje primář.

Čtěte také

Případů covidu-19 v létě ubylo, ale v posledních týdnech infekční oddělení českobudějovické nemocnice opět přijímá více pacientů s tímto onemocněním. „V některé dny jsme si možná i říkali, že covid skončil, ale zase vidíme postupný nárůst. Nejsou to stovky ani desítky pacientů, jak tomu bylo dříve a jak to doufám už nikdy nezažijeme, ale jsou to jednotky. V podstatě každý den přijmeme jednoho až dva lidi s covidem,“ uvádí Aleš Chrdle.

Stále je tak podle něj na místě i otázka očkování. „Já vidím ty, kteří měli smůlu a dostali těžký covid a skončili v nemocnici. Někteří z nich zemřeli a zemřou. Z tohoto pohledu si myslím, že by mělo být automatické očkovat proti covidu lidi starší 65 let,“ připomíná.

Očkování také rozhodně doporučuje lidem s chronickým onemocněním, třeba cukrovkou, ale také nadváhou. „Každý, kdo váží přes 100 kilogramů, by měl být očkovaný proti covidu, protože je opravdu rizikový. Jednoznačně jsme viděli, že prostě nadváha sama o sobě, nemusí s ní být spojený ani vysoký krevní tlak ani cukrovka, znamená, že když ten člověk dostane covid, tak stoná špatně. A když stoná špatně, tak velmi často nedostoná,“ upozorňuje.

Více o očkování proti covidu i proti chřipce a pneumokokovi, jeho kombinacích, doporučeném dávkování nebo věku, pro který se rozhodně hodí, si poslechněte v magazínu Zdravíčko, jehož hostem byl infektolog Aleš Chrdle.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.