Mladým vysokým štíhlým mužům občas prostě praskne plíce. Většinou ale za pneumotorax může úraz

18. říjen 2023

Mezi zdravotní potíže, které postihují lidské plíce, patří takzvaný pneumotorax. Jeho název vznikl spojením slov pneumo a torax, což znamená vzduch v hrudníku. Podle Kamila Kleňhy, lékaře a emeritního primáře plicního oddělení nemocnice v Táboře, se jedná o patologický stav. Vzduch se hromadí v hrudníku a plíce částečně, nebo zcela kolabují.

Pneumotorax často vzniká jako následek úrazu, například na motorce, kole, po pádu z výšky, při lyžování. „To je velmi časté, pneumotorax vznikne třeba tím, že si zlomíme žebro, které pak v podstatě propíchne plíci,“ popisuje Kamil Kleňha.

Pokud je pneumotorax malý, nekomplikovaný, může se podle něj vstřebat, sám zahojit.

Život ohrožuje například takzvaný ventilovaný pneumotorax, při němž dochází ke komunikaci s vnějším prostředím. „Při nádechu se vzduch dostává do hrudníku a při výdechu nejde ven. Funguje to jako záklopka. Do těla se dostává víc a víc vzduchu, který může stlačovat orgány, a to je život ohrožující stav. Jde často třeba o válečné úrazy, když člověka někdo střelí, proto měl každý voják ve výbavě něco, čím by mohl uzavřít ten otvor,“ líčí lékař.

Léčba pneumotoraxu spočívá v odsávání vzduchu z hrudníku. „Zavede se drén na určitou hladinu podtlaku, aby se vzduch vysával z pohrudniční dutiny ven. Zasažená plíce se díky tomu zase rozvíjí. Vysává se třeba tři dny, aby plíce měla šanci zalepit se sama. Když to nejde, musí se udělat nějaká drobná operace, plíce se zašije,“ uvádí Kamil Kleňha.

Někdy pneumotorax vznikne i bez zjevné příčiny, lékaři ho označují jako spontánní. „K tomu mívají tendenci mladí vysocí štíhlí muži, kterým prostě plíce praskne. Máme každý rok několik takových případů. Sedí třeba doma u počítače a najednou pocítí bolest na hrudi, špatně se jim dýchá,“ dodává lékař.

Celý rozhovor o plicích a jejich onemocněních s Kamilem Kleňhou, pneumologem a emeritním primářem plicního oddělení nemocnice v Táboře, si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související