Kateřina Bolechová: Zaseknuti v čase

25. červen 2024

Na autobusovém nádraží stála dívka, zády opřená o zábradlí, kraťasy těsně pod zadní částí, ve vlasech měla obří mašli. Já oblečena skoro v zimní bundě s kapucí, jsem si tak řekla, že do toho počasí to moc nevyhrála, i když měla punčocháče. 

Při nástupu do autobusu jsem pohlédla dívce do tváře, a jaké bylo mé překvapení, když jsem hleděla do tváře postarší ženy, které bylo zřejmě víc než mě. Mému raketoplánu už odpadalo mnoho keramických destiček, ale tady jsem to viděla na téměř hořící křídlo.

Ale pak jsem si řekla: „Každý se někde zasekneme, někdo s bodláky na hlavě, někdo ve věčném mládí. A nakonec proč ne.“

Průtrž mračen v Praze na nádraží uhasila mé myšlenky i hořící raketoplán. Natáhla jsem kapuci, aby mi nezvadly bodláky a běžela se schovat do nejbližšího hostince, tam se to také zaseklo v nějaké době.

Objednala jsem si malé pivo, kafe a nechala se masírovat atmosférou zaseklosti. Bylo to příjemně nostalgické a já si to užívala. Nakonec jsem očima doplula k ceduli a musela se smát. Stálo tam: „DNES AKCE: KDYŽ SI OBJEDNÁTE DVĚ PIVA, ZAPLATÍTE OBĚ.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.