Karikaturista Mirek Kemel a herec Vladimír Javorský coby osobití písničkáři zarámovali jarní koncertní sezónu v českobudějovickém rozhlasovém sále

30. květen 2023

Jarní koncertní sezónu v Českém rozhlase České Budějovice zarámoval v úterý 30. května vskutku pozoruhodný koncert písničkáře a karikaturisty v jedné osobě Mirka Kemela s jeho triem, kytaristou Vlastimilem Konopiským a akordeonistou Tomášem Görtlerem i s hostujícím Vladimírem Javorským, vynikajícím hercem a také písničkářem.

Miroslav Kemel se narodil před téměř šedesáti roky v Praze. Jeho otec byl význačný hydrolog a také československý volejbalový reprezentant. Mirek Kemel vystudoval stavební fakultu na ČVUT. Na konci 80. publikoval své kreslené vtipy v Dikobrazu. A zanedlouho se jimi začal živit. Jeho charakteristické obrázky s vtipnými glosami vycházely v Lidových novinách, Hospodářských novinách, Mladé frontě Dnes a poslední léta v Právu.

Jak se však Mirek Kemel potkal s hudbou? „Studoval jsem na gymnáziu, na takzvané Slaďárně, na Žižkově a ve třídě každý druhý na něco hrál. Tam jsem si k muzice poprvé přičichnul. Naučil jsem se na kytaru. V té době jsme obráželi žižkovské hospody a tam hráli za tekutý honorář,“ vypráví.

Mirek Kemel je již proslulým karikaturistou, s evidentním smyslem pro humor a vtipnou zkratku, naproti tomu jeho písničkářství má mnohdy vážnější hlubší ponor s přemýšlivými „bluesovými“ texty, které přibližuje posluchačům přesvědčivým vypravěčským hlasem, podpořen výbornými muzikanty.  

Čtěte také

První album Krajem šel anděl vyšlo na značce Indies Scope před dvanácti roky. Následovaly desky Nic víc, Ryby, raci a to zatím poslední, Vlčí stopy, natočil osobitý písničkář předloni ve folk-rockovém aranžmá v produkci renomovaného producenta Petra Ostrouchova.

Mirek Kemel vystoupil v předposlední květnový den v sále Českého rozhlasu České Budějovice spolu s triem a také hostem, svým kamarádem, vynikajícím divadelním a filmovým hercem, také písničkářem, hráčem na ukulele, flétnu i saxofon Vladimírem Javorským.

„Vladimír je nejenom úžasný herec, což ví kdekdo, ale také výborný muzikant a zpěvák. Kdyby se neživil herectvím, určitě by měl dělat muziku,“ dodal Miroslav Kemel před společným koncertem U Tří lvů.

V pořadu Světla ramp si můžete poslechnout písničky Mirka Kemela (i s jeho vyprávěním) i Vladimíra Javorského.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související