Kapr šupináč je před Vánoci nejžádanějším zbožím na sádkách rybářství ve Vodňanech

23. prosinec 2023 08:01

Kapr s bramborovým salátem nesmí na štědrovečerním stole chybět ve většině jihočeských domácností. Těsně před svátky chodí lidé ryby kupovat. Seženou je na náměstích a u obchodních domů, ale také na sádkách.

Ve stánku na sádkách, které patří městskému rybářství ve Vodňanech, prodává Jiří Procházka. „Většinou lidé kupují šupináče. Občas se někomu nechce škrábat šupiny, tak bere lysce, ale ten má tužší kůži, takže je lepší ho stáhnout,“ popisuje.

Ryby jde koupit Pavel Husa. „Přišel jsem pro kapra, ale uvažuji i nad tím, že vyzkoušíme lína. Jsem tu asi po pětatřiceti letech, protože jsem tady ve Vodňanech vyrůstal a teď jedu pro dceru do Strakonic, tak jsem se tu zastavil a trochu z nostalgie se zašel podívat,“ vypráví.

Na sádkách vypomáhá Oskar John, student střední rybářské školy. „Lovíme ryby, vážíme, vozíme na prodej, také kucháme,“ vyjmenovává. Ani chladné počasí mu nevadí. „Mně je dobře, já jsem se pořádně oblékl a připravil,“ dodává.

Čtěte také

Zákazníci si mohou přímo na sádkách nechat ryby zpracovat. „Kapra omráčíme, vykrvíme a pak pokračujeme podle přání zákazníka. Většinou vykucháme, zbavíme hlavy a ploutví. Na speciální přání dokážeme i rozpůlit a stáhnout z kůže,“ říká rybář Aleš Selner.

Cena kaprů na sádkách ve Vodňanech je stejná jako v loňském roce, tedy 115 korun za kilogram. „Sezonu bych hodnotil jako průměrnou, ale pro naše potřeby máme vždy dostatek. Počasí bylo vrtkavé, na některých rybnících to bylo lepší, někde horší,“ vzpomíná vedoucí městského rybářství Miloslav Vaněček.

Lidé podle něj nejčastěji kupují kapra šupináče. „To je taková česká klasika. Polovina zákazníků si odnese domů živého kapra, polovina si ho nechá zpracovat,“ doplňuje. Kolem Vánoc prodá vodňanské rybářství kolem 30 metráků ryb.

Spustit audio

Související