K městské policii v Táboře nastoupili dva romští asistenti prevence kriminality

4. listopad 2020 14:23

Městská policie v Táboře má od 2. listopadu 2020 dvě nové posily. Jsou to asistenti prevence kriminality Erik Kováč a Robert Kováč, kteří uspěli ve výběrovém řízení na tyto pozice. Město tímto reaguje na zvýšenou kriminalitu nejen v oblasti Nového města, které se dopouštějí dětské gangy. 

Výběr kandidátů byl proveden z šesti romských uchazečů. Byli úspěšně vybráni dva uchazeči, kteří byli v říjnu vystrojeni a od listopadu jsou funkční v ulicích s hlídkami strážníků. Aktivně vstupují do dění přímo v terénu i v autobusech MHD.

Čtěte také

Čtyřiadvacetiletý Erik Kováč vysvětlil svou hlavní motivaci, proč se do výběrového řízení přihlásil. „V Táboře žiju celý život a vadí mi, co tady provádějí některé skupiny dětí. Není to v pořádku. Mám dvě dcery a chci, aby vyrůstaly v klidu a bezpečí. Nechci, aby se v ulicích Tábora rozrůstalo násilí,“ uvedl Erik Kováč, který nafasoval stejnokroj a vysílačku. Zbraň samozřejmě nemá. V civilu Erik pracuje jako závozník ve firmě Rumpold. Jeho bratr Robert je zaměstnancem stavební firmy ve Voticích.

Bratrům Kováčovým se dostalo základního poučení o práci policie, ještě je čeká školení. Spolu se zkušenými strážníky se už ale pohybují v ulicích. Například v úterý šel Erik Kováč se strážníkem Pavlem Nedvědem zkontrolovat park u popraviště a Pražské sídliště, pak se přesunul do oblasti Nového města, konkrétně do Husova parku.

Město si od romských asistentů prevence kriminality slibuje, že se podaří situaci s dětskými gangy zklidnit. Jak řekl sám Erik Kováč, „chceme, aby o nás věděly, že tu jsme a budeme je kontrolovat. Cílem naší práce je prevence a klid v ulicích.“

autoři: Luboš Dvořák , Zdeněk Zajíček | zdroj: město Tábor
Spustit audio