Tábor řeší vážný problém, ve městě řádí dětské gangy

19. říjen 2020 20:30

Někteří ze členů gangů prý ještě nemají občanku, ale chovají se jako zkušení kriminálníci. Případy se zabývají strážníci i policie. Město Tábor zároveň žádá o spolupráci veřejnost a svědky takových incidentů a navíc přijme i preventivní opatření.

„Skupinky těchto nezletilých velmi agresívním způsobem obtěžují především děti, ale teď už si dokonce troufnou na dospělého. Má to prvky nejenom krádeží, většinou chtěly mobil nebo peníze, ale teď už to má prvky nějakého násilí. Vytáhnout nůž a fyzicky napadají lidi, což je absolutně nepřípustné a musí se tomu zamezit i těmi nejtvrdšími metodami,“ popisuje situaci táborský starosta Štěpán Pavlík.

Jeden takový incident se odehrál nedaleko nádrže Jordán, ale i na jiných místech, například v oblasti Nového města, jak dodává policejní mluvčí Miroslav Doubek:

„Monitorujeme prostory, kde docházelo k této trestné činnosti, to znamená v okolí náměstí, nádraží autobusového i vlakového. Samozřejmě k tomu využíváme i městský kamerový systém.“

Město Tábor zároveň žádá o spolupráci veřejnost a svědky takových incidentů a navíc přijme preventivní opatření, která pomůžou řešit problém dětských gangů v Táboře. Zřídí dvě nová místa pro romské asistenty.

V ulicích budou doprovázet hlídky městské policie. Pomoct má i vytvoření nové pozice romského koordinátora. Ta ale podle mluvčího města Luboše Dvořáka závisí na získání evropské dotace z takzvaných Norských fondů.

Celou reportáž si můžete poslechnout online nebo stáhnout do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio