Jsem rybář na baterky, tvrdí o sobě moderátor Martin Hlaváček. Přesto vyrazil na ryby do Norska

2. listopad 2022

Třicet let je jeho hlas spojen s vysíláním Českého rozhlasu České Budějovice. Někteří posluchači už také vědí, že moderátor Martin Hlaváček původně vystudoval rybářskou školu a ve volném čase stále rád rybaří. Před nedávnem dostal nabídku vydat se s partou nadšenců na ryby do Norska. Zprvu se bránil, ale nakonec skutečně na sever Evropy vyrazil.

Chytat ryby učil Martina Hlaváčka tatínek „Já jsem byl, a doposud jsem, takový rybář na baterky. Jako kluka mě táta nechával třeba dvě hodinky u vody samotného, abych si zachytal. Nahodil jsem, ale skončilo to na vrbě. Tak jsem čekal další hodinu, než přišel táta a sundal mi to,“ vzpomíná s úsměvem na rybářské začátky.

Rybaření má rád, ale sám o sobě říká, že nepatří mezi nadšence, kteří tráví veškerý volný čas u vody. „Nejsem ten absolutní tichý blázen, náruživec, který se vydá do Norska na ryby, na moře. Měl jsem pocit, že by to byly zbytečné výdaje a asi bych si to neužil,“ přiznává.

Martin Hlaváček se svojí první treskou, která byla ale podle rybářské tradice vrácena moři

Najednou ale přišla nabídka od kamaráda Václava Kuleho, který plánoval rybářskou výpravu právě na sever Evropy. „Zprvu jsem se bránil, pak to ve mně začalo hlodat. Zmínil jsem se doma a manželka s dcerou mě přesvědčily, že to bude úžasný celoživotní zážitek,“ vypráví Martin Hlaváček.

Protože nevěděl, do čeho jde, nepodcenil výbavu. Prut si vezl svůj, další rybářské potřeby mu půjčili kolegové. Sám se pak snažil vybrat vhodné oblečení. „Vycházel jsem z toho, že teploty přes den se v Norsku očekávají okolo devíti, deseti stupňů, ale na lodi navíc fouká vítr. Sbalil jsem klasické spodky, kalhoty, bundu, čepici, nepromokavé boty. Existuje specifické oblečení, kombinézy, ale to jsme neměli. I tak se dá jet do Norska a užít si to,“ líčí.

Cesta dlouhá přes tři tisíce kilometrů v dodávce trvala asi 55 hodin, včetně plaveb na trajektu. Na rybaření zbylo deset dní. „Každý den jsme v klidu vstali, pak základní hygiena, snídaně a šlo se na loď. Já jsem se trochu bál, že budeme rybařením trávit deset hodin denně a člověk odtud nebude moct utéct, ale tak to nebylo. Navíc sluníčko svítilo, všude kolem nádherné hory,“ popisuje Martin Hlaváček.

Hned na začátek byl úspěšný, chytil sedmdesáticentimetrovou tresku, kterou ale podle nepsaných rybářských pravidel pustil. „Člověk tam tahá třeba i čtyři makrely najednou. Přejíždělo se na různá místa. Chytali jsme tresku obecnou, tresku tmavou, makrelu, mníka. Rybou, kterou by rybář rád chytil, když jede do Norska, je halibut. Takové štěstí jsme ale neměli. Také jsme tahali trávy, řasy, lana s háky jiných rybářů,“ vyjmenovává.

Po návratu z moře rybáři vynesou úlovky z lodi do filetárny a zpracují je tak, aby získali co nejvíce čistého masa. „Zbytky z ryb se vrací zpět moři,“ dodává Martin Hlaváček, který takovouto cestu doporučuje všem rybářům a rybářkám. „Pokud se rozhodujete, zda jet, udělejte to. Věřte, že nebudete litovat, za ten zážitek to stojí,“ uzavírá.

Celý rozhovor s rozhlasovým moderátorem Martinem Hlaváčkem o jeho rybářském výletu do Norska si poslechněte online.

Spustit audio

Související