Jsem dobrodruh, ale dnešní doba tomu přeje, říká jazzový kytarista Libor Šmoldas

18. duben 2017

Přes svůj mladý věk patří mezi hvězdy české jazzové scény. Libor Šmoldas vystupuje, učí a natáčí s věhlasnými jmény tohoto žánru z celého světa. Odborníci ho řadí mezi nejlepší jazzové kytaristy u nás.

Ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice předvedl kytarové umění, které zaznamenal na album Blue: Šmoldas hraje Ježka. Na desku nahrál čtrnáct Ježkových skladeb a připojil i jednu vlastní kompozici, věnovanou právě dvornímu skladateli Osvobozeného divadla.

Libor Šmoldas má za sebou studia na Konzervatoři Jaroslava Ježka, odkud přestoupil na Vyšší odbornou školu při konzervatoři a následně pokračoval na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. Získal stipendium na prestižní americké Berklee College of Music, které ale nakonec odmítl, protože pro něj byla přednější rodina.

„V tomto směru jsem asi opravdu dítě Štěstěny, protože rodina je pro mě skutečně nade vše,“ připouští Libor Šmoldas. „Na rozdíl od velkého množství muzikantů, kteří museli spálit všechny mosty, asketicky přežívat někde v zahraničí a doufat, že z toho něco bude, já mám rodinu. Je to tedy fuška, mám se co ohánět, ale je to opravdu štěstí,“ dodává.

Svým způsobem však má rodinu spojenou i s muzikou. Libor Šmoldas totiž hraje také v kapele své manželky Venduly Šmoldasové s názvem Zeurítia.

Čtěte také

Má za sebou ovšem i turné po Turecku a Kypru s Brazilian Mood, s vlastní kapelou Libor Šmoldas Quartet odehrál turné po USA a v amerických studiích Western Carolina University natočil desku, která později vyšla v Čechách pod názvem 18 days, 2000 miles. Od roku 2012 jezdí pravidelně koncertovat a učit do Austrálie, ale i po Evropě a USA.

Sám připouští, že je tak trochu dobrodruh, ale dodává, že dnes je doba, kdy si prostě můžete něco vymyslet a okolnosti zpravidla přejí tomu, aby se to uskutečnilo. „Vždycky vymyslím něco odvážného a pak si to zrealizuji. Je to jenom věc dlouhodobé práce a nasazení a nepřestat tomu věřit. Zní to jako fráze, ale je to má zkušenost,“ potvrzuje Libor Šmoldas.

Rozhovor s Liborem Šmoldasem přináší kulturní magazín Kavárna. Dále vás zavede na výstavu Nejen design v galerii Mariánská v Českých Budějovicích a ojedinělé vystoupení bavičů Komici s.r.o. a nabízí recenzi románu Františka Kotlety Spad.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio