Jízdní kolo se znehodnoceným výrobním číslem vám může policiie zabavit a poslat na expertízu

12. srpen 2020 09:00

Českobudějovičtí policisté kontrolují celý týden cyklisty a zjišťují, zdali jejich kola nejsou kradená. Letos se sice bicykly kradou méně, ale kradou se stále a ve všech kolaři oblíbených regionech.

Reportér Českého rozhlasu Matěj Vodička byl s policisty dopoledne přímo u Plaveckého stadionu na Sokolském ostrově, kde měla od rána jedna z hlídek stánek a kontrolovala tam projíždějící cyklisty. Jde o poměrně frekventované místo, protože přilehlý most přes řeku Vltavu spojuje centrum města s obydlenou čtvrtí Čtyři Dvory a sídlišti Máj a Šumava, takže tudy cyklisté jezdí často.

Jak taková prohlídka vypadá, to popsal praporčík Radek Šíma z obvodního policejního oddělení České Budějovice – město:

Čtěte také

„Na připraveném místě kolo otočíme, zjistíme výrobní číslo, které přes náš informační systém prolustrujeme. Pokud prochází pátráním, budeme kolo zabavovat. Pokud bude výrobní číslo nějakým způsobem znehodnocené, tak kolo rovněž zabavíme s tím, že bude následně poslané k expertíze.“

Od letošního ledna do konce června evidují policisté na území Jihočeského kraje celkem 67 případů krádeží kol. Je to o více než dvě desítky případů méně, než za stejné období v loňském roce.

Policie to přisuzuje tříměsíčnímu nouzovému stavu, který vláda vyhlásila na jaře kvůli pandemii koronaviru. Lidé navíc krádež kola často nenahlásí, protože to považují za zbytečné. Policejní mluvčí Milan Bajcura ale apeluje, aby se cyklisté na obvodní oddělení v každém případě obrátili.

„Hlavně z toho důvodu, že nám to může pomoci odkrýt sérii krádeží kol v různých lokalitách. Kola se kradou na Lipensku, v podhůří Šumavy nebo na Třeboňsku, kde je ráj cyklistů,“ upřesňuje policejní mluvčí Milan Bajcura.

Kromě Sokolského ostrova hlídky kolaře kontrolovaly v Českých Budějovicích třeba také u Malého jezu a na různých místech ve městě budou v kontrolách pokračovat i po celý týden.

Spustit audio

Související