Jiří Březina starší: Velikonoce

13. duben 2020

Jako většina lidí si toho z předškolního věku moc nepamatuju a můj nejsilnější zážitek z té doby souvisí s Velikonocemi: Do domu nám vtrhla kupa dětí a začal neuvěřitelný kravál. Mohly mi být tak tři roky, měl jsem z toho oči navrch hlavy a pamatuju si to dodnes.

Později jsem s koledníky samozřejmě chodil. Povinnou výbavu tvořil nástroj na výrobu toho kraválu, a to buď klepačka nebo řehtačka. Dnes můžete obojí sehnat na e-shopu a ostatně i tehdy se oba nástroje daly koupit v hračkářství. Klepačky byly spíš pro menší děti, které nezvládly správný pohyb zápěstí.

Plnohodnotným nástrojem koledníka byla řehtačka. Konfekční řehtačka z hračkářství byla ovšem verze light a její směšné drnkání žádný respekt nevzbuzovalo. Kdo nechtěl v partě koledníků zapadnout, musel mít na míru stavěný kousek. Čím větší a hlučnější, tím lépe.

Generálním dodavatelem řehtaček pro celou ves a okolí byl můj děda truhlář, který vyrobil i monstrózní řehtačku na kliku. Ta zvládla větší kravál, než my všichni ostatní dohromady. Zaklekalo se za ní jako za kulomet a klika nešla nijak lehce, proto ji vždycky obsluhoval nejsilnější kluk. Byl automaticky vůdcem koledníků a když vyrostl z kolednického věku, vybíral si následníka.

Proces koledování je notoricky známý. V houfu jsme táhli vsí a u každého baráku nejprve spustili klepačko-řehtačkovou palbu a pak odrecitovali klasický kus:

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.

Což je poměrně přesný popis celé transakce s tím, že kdo neměl ani bílý, dal nám pár korun.

Za posledním barákem nám šéf s velkou řehtačkou spravedlivě rozdělil naturální i finanční výnos a šli jsme domů.

Pořád si pamatuju, jak mě od řehtání bolelo zápěstí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.