Jiří Březina starší: Švejk

1. březen 2021

Letos slaví stovku nejpřekládanější česká kniha, Haškův Švejk. Asi by se slušelo tohle výročí ozdobit nějakým chvalozpěvem, ale tak jednoznačný můj vztah ke Švejkovi není. Naštěstí jsem v literatuře nevzdělaný amatér a snad mi tedy budou odpuštěna následující poněkud svatokrádežná slova.

Švejka jsem četl mnohokrát. Do prvního přečtení mě vlastně vehnali rodiče, kteří mi ho jako jedinou knihu číst zakazovali, protože je to prý samá sprosťárna a mám na to dost času. Takže mi nezbylo nic jiného, než si ji tajně vypůjčit a zjistit, že ani v jednom bodě nelhali. Nemohlo mi tenkrát být víc než deset a chápal jsem toho v ní málo, kromě těch sprosťáren, samozřejmě.

Později jsem se k ní opakovaně vracel a přicházel jsem jí na chuť, ale málokdy jsem ji dočetl do konce, který vlastně nemá. Jak stránek přibývalo, přestával mi Haškův humor fungovat a zbyl jen nekonečný popis vojenského harcování prošpikovaný opileckými historkami, a těmi sprosťárnami, samozřejmě. O závěrečném dílu z pera Karla Vaňka ani nemluvím.

Švejk si u mě moc nešplhl ani kultem, který kolem něj vyrostl a který byl v dobách mého rozhlížení se po světě daleko mohutnější než dnes. V každé hospodě viselo nějaké „To chce klid“ ilustrované fajfkou a bačkorami a nikomu nevadilo, že ten citát ve Švejkovi ani není. V každé prodejně suvenýrů přetékal jeden dva regály švejkovským kýčem a nejrůznější „tochceklidy“ hyzdily mnoho českých domácností.

Filmového Švejka Rudolfa Hrušínského mám ovšem velmi rád a četbě Jana Wericha se nedá vytknout vůbec nic.

Nejvíce mi ale Švejka vzdálilo děsivé poznání, že pro svět představuje typického Čecha. To považuju za národní katastrofu.

Zejména v momentech, kdy se zdá, že by to mohla být pravda.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.