Jiří Březina starší: Odkaz Jana Amose Komenského

13. listopad 2020

Jméno Jana Ámose Komenského zná každý, ale co o něm vlastně víme? Určitě nám bleskne hlavou "učitel národů" a "škola hrou", nejspíš si vzpomeneme na jeho vynucenou emigraci a možná i na jeho hrob v holandském Naardenu. Nejznámější částí jeho díla bude asi výrok, že „všeliké kvaltování toliko pro hovado dobré jest“, zaměnitelný se Švejkovým „to chce klid“.

Ten výrok je sice autentický, ale jako stěžejní část odkazu mi to přijde málo. Nakonec i ta zásada o škole hrou je hrubě nepochopená a Komenský by se asi divil, protože vůbec neměl na mysli vzdělání cestou zábavy, ale výchovné hry divadelní, předváděné na jevišti. Jejich zkoušení možná velká zábava nebyla.

Přitom kdyby se v Čechách konalo regulérní výběrové řízení na světovou osobnost, Komenský by se jistě dostal do posledního kola, pokud by konkurz vůbec nevyhrál. Jistě, máme Karla Čtvrtého, ale o něj se s námi úspěšně přetahuje Lucembursko. A Jan Hus se sice proslavil svým mediálně vděčným koncem, ale jinak byl hlavně horlivým propagátorem cizí myšlenky.

V Evropě své doby byl Komenský celebritou. Navrhoval školské reformy pro vlády několika zemí, přátelil se s panovníky a dokonce odmítl místo rektora americké Harvardské univerzity, protože chtěl zůstat v Evropě, aby mohl ovlivňovat osud našeho národa po Bílé hoře. Portrétoval ho samotný Rembrandt, se kterým se přátelil do konce života.

Komenského život hezky potvrzuje rčení, že doma není nikdo prorokem. Jeho díla slouží jako podklady pro učebnice v mnoha zemích světa, ovšem kromě jeho vlasti. Mechanické biflování učiva, které zásadně odmítal, je dodnes ve školách základem úspěchu. A pokud zapátráte po jméně Komenský na českých knižních e-shopech, naleznete asi čtyřicet knih. Stejné hledání na americkém Amazonu vám jich ukáže přes devět set.

Spustit audio