Jiří Březina starší: Konce válek

9. květen 2022

Konec války se slaví v květnu, co pamatuju, ale jak se rok 45 sune do minulosti, to výročí nějak vybledlo. Ubývá pamětníků, skoro všichni už známe válečné události jen z knih a filmů, a tak květnová kapitulace hitlerovského Německa pomalu odjíždí mezi muzejní exponáty. 

Pojem „válka“ nám už zněl jen jako nudné slovo z televize, které slýcháme někde mezi počasím a sportem.

Což o to, někde se válčilo se skoro pořád, ale bylo to daleko, nikdy jsme tam nebyli a také nehrozilo, že se nám na prahu objeví někdo, komu vypálili dům a vyvraždili rodinu. Proti takovým návštěvám jsme se ostatně důkladně pojistili. Ještě tak se dělit s nějakými zoufalci.

A vypadalo to, že to tak bude napořád. Že války zůstanou jen starostí národů dostatečně vzdálených, zatímco my v naší bezpečné a civilizované zemi budeme v pohodlí gauče probírat šance válčících stran a ve zprávách sledovat vratké čluny s nějakými otrhanci, které strážní lodě vracejí zpět na moře.

Teď je tahle jistota pryč. Najednou se válčí v naší civilizované Evropě a lidé umírají v místech našich nedávných turistických destinací. Když se řekne Ukrajinec, už si nepředstavíme zedníka, ale mámu s dítětem, která někoho oplakává. Postupně nám dochází, že přes všechny historické zkušenosti si neopatrná Evropa ve svém sousedství vykrmila agresivní monstrum, kterému je každá záminka k útoku dobrá a nic mu není svaté.

Najednou není tak nepřestavitelné, že i my budeme utíkat z hořících domů jen s igelitkou a hledat někoho, kdo se s námi rozdělí o střechu nad hlavou a o chleba.

Najednou je konec poslední evropské války zase před námi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.