Jihočeští zemědělci sklízí pícniny. V nižších polohách mají hotovo, jinde ale kvůli mokru ještě louky neposekali

7. červen 2023 08:25

Na jihu Čech pomalu končí první sklizeň pícnin. Podle zemědělců bude úroda jen průměrná. Někde už mají senáž pod střechou, v některých oblastech jsou ale louky podmáčené a zatím se je nepodařilo posíct.

„Ta hmota se nafouká do senážního vozu, který ji odveze na místo určení, to znamená do silážního žlabu. Tam seno rozhrneme, udusáme a následně zakryjeme igelitem, abychom zamezili přístupu vzduchu,“ popisuje předseda představenstva Zemědělské společnosti Dubné Jiří Spěváček.

Tady, ale také na ostatních místech Českobudějovicka jsou pícniny na senáž sklizené. „Počasí nám přálo, dva týdny svítilo sluníčko, žádné vysoké teploty, nepršelo nám do toho,“ potvrzuje Jiří Spěváček.

Pokud seno dostatečně uschne, použije se na krmení. „Pokud ne, ta hmota vniveč nepřijde. My máme relativně velké zásoby sušené píce z loňského roku, tak to použijeme asi jako biomasu do spalovny na výrobu tepla pro vytápění domů,“ uvádí Jiří Spěváček.

Čtěte také

Ani takové seno ale podle něj nesmí být mokré. Když zmokne, zvednou se zemědělcům náklady na produkci. „Když nám to zmokne, budeme to muset zvednout, otočit. Pak do toho znovu naprší, zase to budeme muset otočit. Bude s tím práce a budeme pálit zbytečně naftu,“ vysvětluje.

Pícniny na senáž mají sklizené také zemědělci na Táborsku. Na Jindřichohradecku ale sklizeň komplikuje mokro. „Mokré a chladné jaro dlouho bránilo vjezdu zemědělské techniky na podmáčená pole a louky. Proto došlo k souběhu většiny jarních prací se senážováním. Kvůli tomuto přetlaku v mnoha podnicích nestihli pícniny posíct v době optimální zralosti,“ říká ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

„Na Třeboňsku mají zatím sklizenu pouze část senáží. Nyní začínají sušit seno na mokřejších loukách. Jejich kolegové z Dačicka stále kvůli mokru nemohou v některých lokalitách provést seče luk,“ dodává.

Zatímco v nižších polohách si zemědělci úrodu pícnin většinou pochvalují, ve vyšších polohách na Prachaticku jsou porosty řidší, nenarostly kvůli chladnému jaru. Sklizeň pícnin tam bude pokračovat ještě v následujících týdnech. Podmáčené louky na Dačicku zůstanou zřejmě neposečené.

Spustit audio

Související