Jarní mrazy poškodily třetinu třešňových sadů v Třebanicích na Prachaticku. Ovocnáři se obávají i horšího opylení

17. květen 2023 08:25

Dubnové mrazy poničily část třešňových sadů v Třebanicích na Prachaticku. Ostatní pěstitelé v největším jihočeském ovocnářském regionu v okolí Lhenic a Chelčic větší škody nehlásí. Podle vedení ovocnářské unie ale chladné jarní počasí letošní úrodu zřejmě ovlivní.

„Tady se můžeme podívat na květ, který už má černý pestík. Plod tam není, zmrzlo to,“ ukazuje v třešňovém sadu v Třebanicích na Prachaticku ovocnář Antonín Steinocher květy, ze kterých ovoce rozhodně letos nebude.

„Asi třetina je zmrzlá, je to jak v třešních, tak slivoních. Ten mráz je vždycky přízemní, strom je zmrzlý zespodu. Jabloně máme nakvetlé, sice ještě nějaké přízemní mrazíky mají přijít, ale myslím si, že to už úrodu tolik neohrozí,“ dodává.

Na většině území Jihočeského kraje sice květy na ovocných stromech nepomrzly, chladné jaro přesto může úrodu ovlivnit. „Například v době květu švestek byla nízká teplota, nelétal hmyz a máme obavu z kvality opylení. Násada byla dobrá, ale opylení může být špatné,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie jižních Čech Petr Lébr.

Čtěte také

„Výsledky uvidíme až někdy v tom červnovém propadu. Od začátku června začnou opadávat ty plůdky, které nebyly opylené, nebo které strom sám o sobě neudrží. Do poloviny června tedy budeme vědět, jaká úroda bude v letošním roce,“ doplňuje.

Letos spadlo v regionu extrémní množství srážek, což může být daleko větším problémem než mrazy. „Sady jsou rozmočené, stromy jsou pořád mokré a strašně se šíří houbové choroby,“ říká Antonín Steinocher.

Ovocnáři jsou ale za déšť rádi. Meteorologové totiž předpovídají extrémně teplé a suché léto. Zásoba spodní vody bude proto velmi důležitá.

Spustit audio

Související