Mák na některých jihočeských polích zničila voda. Zemědělci ho musí zaorat a přijdou o miliony

5. květen 2023 08:20

Velké množství dešťových srážek v kombinaci s mrazy komplikuje jarní zemědělské práce. Farmáři museli odložit setí a čekají, až pole vyschnou. Voda na některých polích na jihu Čech už způsobila milionové škody. Například u Protivína na Písecku zemědělci přijdou o většinu úrody máku.

„Na tomto poli měl být mák, ale když se podíváme, tak tu žádný mák nenajdeme,“ ukazuje plochu, která připomíná spíše rýžové pole, nedaleko Milenovic na Písecku předseda zemědělského podniku Oseva Protivín Vlastimil Daňhel.

Problémy podle něj způsobily vydatné srážky. „V Protivíně v březnu spadlo 235 milimetrů, v dubnu 112 milimetrů. To je strašně moc na to, aby ten mák mohl žít. Společně s jarními mrazíky voda veškeré klíčící rostlinky zdecimovala a my to pole musíme zaorat. Už víme, že přijdeme o pět milionů, což je hrozné číslo. Hledáme náhradní plodinu, buď kukuřici, nebo sóju,“ uvádí Vlastimil Daňhel.

Čtěte také

Mokro zpozdilo i další zemědělské práce. „Nemohli jsme jít do ozimů s přihnojováním, s ochranou. Ochrana se v mnohých podnicích nedělala vůbec, protože se to nestíhalo, takže situace je v některých regionech docela vážná,“ popisuje předseda protivínského podniku.

Větší problémy mají podle ředitelky jihočeské agrární komory Hany Šťastné zemědělci, kteří hospodaří na jílovitých půdách. „V lokalitách s těžšími jílovitými půdami se pěstitelům ještě nepodařilo zasít jarní obilí, mák a pícniny. V oblastech, kdy už loni v září seli řepku za deště, hlásí zemědělci velké vymáčené plochy bez porostů, nebo se slabě zapojenými porosty této olejniny,“ říká.

Na některých polích chybí nejenom jarní obiloviny, ale také brambory. Obilí se už zasít nemůže, protože by nedozrálo. Brambory a kukuřice můžou přijít do země ještě v průběhu května.

Spustit audio

Související