Jihočeský souhrn

21. duben 2004

Jihočeská univerzita by se musela radikálně rozrůst, pokud by měla přijmout všechny zájemce, kteří se na ni hlásí. K letošním přijímacím zkouškám přijde čtyřikrát více absolventů středních škol než může univerzita z kapacitních důvodů přijmout. Přihlášky si podalo více než 10.000 zájemců, Jihočeská univerzita nabízí dva a půl tisíce míst pro prezenční a kombinované studium.

Českokrumlovští radní se postavili za ředitele Českomoravského rozvojového fondu Miroslava Reitingera. Policie ho v minulých dnech obvinila, že připravil radnici o téměř milion korun při prodeji pozemků pod vznikajícím sportovně-rekreačním centrem Trojice.

Město Tábor uvažuje o budoucím využití Kasáren Jana Žižky z Trocnova. Areál mezi Kyjevskou ulicí a popravištěm by měla armáda uvolnit do konce letošního roku.

Sportovní areál u základní školy chtějí vylepšit ve Frymburku. Jak říká starosta Oto Řezáč, lipenská obec se uchází o finanční grant ministerstva školství a má prý velkou šanci, že se svou žádností uspěje.

Jihočeští odboráři míří do Evropy. Mají za sebou už pětiletou spolupráci s hornorakouskými odbory a plánují společně s nimi po vstupu Česka do Evropské unie vytvořit mezinárodní odborovou radu. Také o tom jednal tento týden předseda Regionální rady odborových svazů Jihočeského kraje František Haman v Linci. Společně také oslaví rozšíření Unie.

Strakonická radnice se chystá na výstavbu nové budovy základní školy Povážská. Radní proto vypsali několik výběrových řízení.

Po třinácté se bude dnes konat v Českých Budějovicích tzv. Ekotrh, tedy akce, která reaguje na svátek Den Země. Nadace ROSA, která Ekotrh pravidelně pořádá dostala od českobudějovického magistrátu grant na zajištění akce. Ekotrh můžete navštívit na Piaristickém náměstí v Českých Budějovících od 10 do 18.00 hodin.

200 tisíci korunami chce podpořit statut mezinárodního letiště v Hosíně českobudějovický magistrát i Jihočeský kraj. Zastupitelé města rozhodli o této částce minulý týden, krajské zastupitelstvo bude částku schvalovat na začátku května. Hosín je jediné letiště s mezinárodním provozem na jihu Čech.

V Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích vrcholí přípravy na rozsáhlou putovní výstavu Krásy a tajemství České republiky. Pro návštěvníky bude otevřena posledního dubna.

Unikátní parní stříkačku z Netolic má zachránit veřejná sbírka. Netoličtí radní rozhodli o vypsání veřejné sbírky na opravu parní hasičské stříkačky z roku 1909. Oprava tzv. Netolické parničky bude stát zhruba 300 tisíc korun. Netolickým by mohl pomoci grant Jihočeského kraje, ten ale nepokryje všechny náklady na opravu. Starosta Netolic Oldřich Petrášek proto věří, že sponzoři a dárci pomohou nadšencům, kteří o technický unikát pečují.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio