Jihočeský souhrn

26. březen 2004

Služby městských strážníků v Českých Budějovicích se změní. V současnosti je 90 strážníků rozděleno do 3 skupin. Největší část, jsou takzvaní pochůzkáři, kteří zajišťují hlavně pořádkovou činnost. Další skupiny jsou dopravní hlídky a cyklohlídky. Nejvíce strážníků je ve městě mezi půl osmou ráno a půl třetí odpoledne. Ukazuje se ale, že je potřeba posílit noční hlídky. Proto bude dopravní družstvo zrušeno a posílí se pořádkové hlídky.

Zájemci o letní tábory Domu dětí v Prachaticích si musí pospíšit. Středisko služeb, vzdělávání a informací také letos organizuje letní tábory v Nové Peci u Lipna. Jak nám sdělila vedoucí prachatického domu dětí a mládeže Jaroslava Řezanková, zájemci by s přihláškami neměli otálet. Důvod je prostý, provozovatel tábořiště chce zaplatit zálohu.

Od 1. dubna budeme moci opět navštívit českobudějovickou dominantu - Černou věž. Ta ale těsně před začátkem sezony získá netradiční kabát. Kvůli několika tragickým případům bude totiž ochoz věže zasíťován. Práce měly začít dnes. Podle náměstka primátora Juraje Thomy jde o nezbytné opatření.

Lidem v Soběslavi bude sloužit nový dům s pečovatelskou službou. Radní už schválili i seznam budoucích nájemníků tohoto domu.

Jihočeši mají jedno želízko v ohni v anketě o nejoblíbenějšího učitele. Ze tří navržených učitelek postoupila do letošního finále Zlatého Ámose Martina Pišanová z Integrované střední školy obchodu, služeb a podnikání v Českých Budějovicích.

V Jaderné elektrárně Temelín dokončují na druhém bloku práce plánované v rámci garanční odstávky. Ta trvá od 7. února a v jejím rámci se také měnila zhruba čtvrtina paliva v reaktoru. Více mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Poslední lyžování v letošní sezoně připravili na tuto sobotu na Kramolíně u Lipna. Kromě bezplatného lyžování od 9 do 16 hodin nachystali provozovatelé areálu pro návštěvníky i další akce.

Sobota, deset hodin dopoledne, Suchdol nad Lužnicí. To je termín, který mají ve svých kalendářích zapsaný docela určitě všichni příznivci vodáckého sportu. Zdejší vodácký klub připravil totiž už 25. ročník tradičního odemykání Lužnice. Jan Wiplinger, jeden z organizátorů akce nám sdělil, že Lužnice se na jaře odemyká za každého počasí.

Absolutním vítězem Regionální přehlídky školních pěveckých sborů, která se uskutečnila ve čtvrtek v Divadle Fráni Šrámka v Písku, se mezi třinácti sbory z jižních Čech stal Červánek Základní umělecké školy z Dačic, který postupuje do národního kola v Českém Krumlově.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio