Jihočeskou Vesnicí roku jsou Albrechtice nad Vltavou. Přibývá tu obyvatel a vzkvétá spolkový život

10. červen 2022

Jihočeskou Vesnicí roku 2022 se staly Albrechtice nad Vltavou. Podle starosty Miroslava Ušatého a jeho zástupkyně Hany Krippnerové porota ocenila dokončenou i připravovanou bytovou výstavbu, rekonstrukci podzemních sítí, výstavbu čističek k rodinným domům, ale třeba i bylinkovou zahradu, kterou všichni společně vytvořili.

Největší radost mají asi z toho, že Albrechtice a přidružené obce začaly žít dohromady, že tam fungují dvě desítky spolků a že vesnicím přibývá obyvatel i dětí ve škole. Už pro ně dokonce pořídili školní autobus.

„Obec provozuje školní autobus a zároveň ho využívají spolky, když potřebují o víkendu na exkurzi, na výlet. Mám radost, že se nám toto podařilo, je to takové novum. A jsem rád, že škola už potřebovala větší autobus, dětí ve škole přibývá,“ potvrzuje starosta Miroslav Ušatý.

Dříve podle něj byly jednotlivé místní části obce rozdělené, dnes se spolky navštěvují a všichni se spojili. „Je to i o chuti těch lidí, když vidí, že se docela daří, tak se najednou spolky aktivují. Měli jsme třeba problém se zahrádkáři, už se zvažovalo, co s tím spolkem, a najednou přišla nová invence, noví lidé, povedly se akce a ten spolek funguje. To samé holubáři,“ připomíná starosta.

Celý rozhovor s Miroslavem Ušatým a Hanou Krippnerovou z Albrechtic nad Vltavou, Vesnice roku Jihočeského kraje 2022, si poslechněte online.

Spustit audio

Související