To, jak tu lidé drží pospolu, je ještě krásnější než zdejší krajina, chválí chalupář jihočeskou Vesnici roku

22. září 2019

Historicky nejúspěšnějším okresem v jihočeském kole soutěže Vesnice roku je Strakonicko. Vzešlo odsud nejvíc vítězů. Nově jejich řady rozšířily Čejetice, které ovládly letošní 25. ročník.

Český rozhlas České Budějovice proto vyrazil do místní části Mladějovice, kde uspořádal zábavné odpoledne spojené s vystoupením dechové kapely Keramička a přímým přenosem.

Čejetice se soutěže Vesnice roku účastní pravidelně od roku 2015 a vždy si připsaly nějaký úspěch. „Dostali jsme například ocenění za společenský život nebo činnost mládeže. Loni jsme byli druzí a letos první. Dokončili jsme totiž hodně investic a porota také ocenila naši rekonstrukci bitvy u Sudoměře, která má nadregionální charakter a přijíždí na ni tisíce lidí,“ říká starostka Ivana Zelenková.

Výhra spojená s finanční odměnou pomůže ještě vylepšit život v místní části Mladějovice. „Chceme obnovit místní pohostinství v obecní budově. Zastupitelé záměr odsouhlasili, takže milion korun z ministerstva pro místní rozvoj a 800 tisíc od kraje dáme na obnovu kulturního stánku, kde se setkávají obyvatelé Mladějovic,“ připomíná starostka.

K bohatému společenskému životu přispívá Divadelní spolek Skupa, který nese jméno po tvůrci loutek Spejbla a Hurvínka. „Josef Skupa se narodil v nedalekých Strakonicích a sem do Mladějovic často jezdil, protože jeho strýc tady byl řídícím obecné školy. Je zaznamenáno, že tady poprvé začal hrát s místní omladinou loutkové divadlo,“ vysvětluje režisér Vladimír Riederer.

Divadelní spolek tvoří dnes asi osmnáct členů z Mladějovic a okolí. Herci využívají stálou scénu, která vznikla v bývalé škole. Sami si připravují kulisy a obstarávají kostýmy.

V jihočeské Vesnici roku nechybí dobrovolní hasiči. Svůj sbor mají samotné Čejetice i místní části Sudoměř a Mladějovice. „Náš sbor byl založen v roce 1903, v současnosti máme 65 členů, z toho třetinu tvoří ženy. Těm se velmi daří v hasičském sportu, naše ženy obsadily v rámci okresu desetkrát první místo,“ doplňuje starosta mladějovických hasičů Miroslav Valenta.

Čtěte také

Trochu netradičním spolkem jsou Čejeni z Čejetic. Jedná se o sdružení motorkářů. „Rádi se někdy svezeme rychle, to nebudeme popírat, ale spíš preferujeme pohodičku a gentlemanství na silnici. Snažíme se i zlepšit mínění o nás motorkářích. Jsme volné sdružení fandů ježdění, je v tom i trocha recese. Během roku jezdíme individuálně, ale pořádáme i společné akce, kde je až sto motorek,“ popisuje motorkář Jiří Lukeš.

Atmosféru v Mladějovicích, místní části jihočeské Vesnice roku, si velmi pochvaluje chalupář Miroslav Hurda. „Žije se tady úžasně. Přišel jsem sem kvůli krásné krajině, ale když jsem tu začal žít, zjistil jsem, že to, jak tu lidé drží pospolu, je daleko krásnější než celá krajina. Byl jsem přijat do obce, jako kdybych se tady narodil, a to je neuvěřitelné,“ komentuje.

autoři: Kateřina Hálová , Helena Hýnová , Andrea Poláková

Související