Jihočeské divadlo chce přilákat pražské publikum, pomoci má přehlídka Jižní spojka

26. únor 2019 15:35

Jihočeské divadlo míří do Prahy. Na několika scénách se v rámci přehlídky Jižní spojka představí všechny čtyři soubory. Cíl je jediný: dát vědět pražským divákům i odborné veřejnosti, že i na oblasti se dělá dobré divadlo.

Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek dobře ví, že lidé z hlavního města se do jižních Čech vydají maximálně na otáčivé hlediště, a tak je třeba vyjet do Prahy za nimi a ukázat jim zdařilá představení z běžné produkce.

„Koncipovali jsme to tak, že tam jedou všechny naše soubory. Činohra se představí s představením Téměř dokonalá láska, ale zároveň přivezeme autobus diváků sem do Českých Budějovic na představení Elity, protože jsme bohužel nenašli vhodný sál, do kterého bychom se s Elitami vešli,“ říká Lukáš Průdek.

Malé divadlo odehraje v Praze Čechomoří a dvakrát GAME, dále Jihočeské divadlo veze operu Kominíček. „Myslíme, že rodinných oper se v Praze dost neuvádí a že toto je taková inscenace, po které by mohl být hlad,“ dodává ředitel. Zlatým hřebem Jižní spojky bude baletní představení Petra Zusky Klíče odnikud ve Fóru Karlín.

GAME v Malém divadle. Diváci se zapojují do hry a plní úkoly svých postav

Malé divadlo v Českých Budějovicích uvádí velmi netradiční projekt GAME. Diváci se v něm aktivně zapojují do hry, stávají se postavami ve fiktivním městečku a musí plnit úkoly

Světem virtuálních her se inspirovalo Malé divadlo v Českých Budějovicích. Jako poslední titul v letošní sezóně uvádí GAME neboli hru. Do příběhu se musí aktivně zapojit diváci.

Některé inscenace byly ale v Budějovicích připravené přímo na míru konkrétnímu prostoru. Participační hra Malého divadla GAME se hraje v depu dopravního podniku, Brittenova opera Kominíček zase v první polovině ukazuje divákům útroby historické budovy Jihočeského divadla.

„S tím si určitě poradíme, protože už na tom pracujeme opravdu dlouho. GAME připravujeme tak, aby byla uzpůsobena prostoru NoD, a v případě Kominíčka využíváme toho, že režisér této inscenace Petr Hašek divadlo ABC velmi dobře zná, prostě spoléháme na něj, že takovou cestu zákulisím dokážeme zvládnout i tam,“ vysvětluje Lukáš Průdek.

Pražská divadla DISK, ABC, Fórum Karlín nebo prostor NoD budou přehlídku Jihočeského divadla Jižní spojka hostit zhruba do poloviny března.

Spustit audio

Související