Jihočeská filharmonie vystoupí na několika festivalech a jeden dokonce sama pořádá

5. červenec 2018 14:11

Husovy oslavy 6. července v Husinci, týden na to vystoupení na Třeboňských nocturnech a 24. července koncert na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov. A tím seznam letních aktivit Jihočeské filharmonie zdaleka nekončí.

Prázdniny zkrátka pro muzikanty už několik let neplatí. Sotva orchestr v červnu zakončil letošní sezónu, už plánuje další a mezi tím musí zvládnout několik koncertů a festivalů. Včetně toho vlastního, který je novinkou letošního léta.

Festival ponese název Jihočeská intermezza. „Intermezza proto, že je to hudební výraz a také to znamená, že si dovolenkáři přeruší dovolenou, alespoň podle naší naděje, a půjdou se podívat na koncert klasické hudby,“ říká ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Pojem klasická hudba ale podle něj zní možná až příliš vznešeně, akce má mít odlehčenější charakter. „My to chceme přizpůsobit tomu, že je léto, že se koncerty uskuteční na hradech a zámcích, takže civilní oblečení, kratší vystoupení, odlehčený program, nízké ceny pod 200 korun,“ zve Otakar Svoboda.

Jihočeská filharmonie ve spolupráci s Národním památkovým ústavem vytipovala objekty, které nejsou zcela využívané. Sama si zahraje v Nových Hradech a na Kratochvíli, další interpreti vystoupí například na Zvíkově, Landštejně nebo ve Zlaté Koruně.

Balada pro banditu zazní s orchestrem, zpěváky doprovodí Jihočeská filharmonie

Jihočeská filharmonie zkouší Baladu pro banditu s herci brněnského Divadla Na provázku

Herci a hudebníci brněnského Divadla Husa na provázku přijeli koncertovat do Českých Budějovic. V doprovodu Jihočeské filharmonie tu ve čtvrtek 2. června zpívají písně ze slavné Balady pro banditu v aranžích Tomáše Illeho a pod vedením dirigenta Vojtěcha Spurného.

„Jihočeská filharmonie zahraje Baladu pro banditu, což je crossoverový projekt, který je velmi vstřícný a přitom s chytrou krásnou muzikou. Letos ji hrajeme pětkrát, žádný jiný program takhle často neuvádíme. Druhý koncert na Kratochvíli bude odlehčený ne hudbou, ale spíš tím prostředím, jsou tam rybníčky, využijeme ohňostroje, takže by to měl být takový hezký koncert na závěr této řady,“ prozrazuje ředitel.

Festival Jihočeská intermezza začne 2. srpna na hradě Zvíkov koncertem Talichova komorního orchestru. O týden později, 9. srpna, vystoupí Jihočeská filharmonie v Nových Hradech s Baladou pro banditu.

autor: pku
Spustit audio

Související