Jihočeši – Vladimír Chodura

8. září 2012

Vladimír Chodura je rodák z Českých Budějovic. Kromě studií na lékařské fakultě a krátké praxi v Psychiatrické léčebně v Dobřanech zůstal věrný jihu Čech.

V českobudějovické nemocnici, kde pracoval od roku 1966, ukončil kariéru lékaře v roce 1998 jako primář psychiatrického oddělení. Důvodem byla jeho pedagogická práce na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity, kde byl od roku 1998 také proděkanem pro pedagogickou činnost.

Protože je Vladimír Chodura člověk velmi energický a činorodý, svou energii věnoval také přípravě mladých lékařů k atestaci z psychiatrie i dalších oborů. Celoživotně jsou středem jeho odborného zájmu funkční psychózy, psychofarmakoterapie, psychoterapie neuróz a depresivních stavů, forenzní a sociální psychiatrie a v poslední době také mentální hygiena.

Ze šťastného manželství má tři již dospělé děti, které svým způsobem zůstaly věrné jeho profesi. Syn si zvolil profesi lékaře oftalmologa, jedna dcera profesi lékařky internistky a druhá dcera vystudovala systémové inženýrství a psychologii.

Protipólem k odborné činnosti je jeho vášeň k pěstování sukulentů a bonsají. Ty mu dodávají klid a rovnováhu.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenala redaktorka Mária Pfeiferová:

autor: pfr
Spustit audio