Jihočeši se naučili šetřit pitnou vodou

9. srpen 2020 06:00

Začali jste více šetřit vodou? Pokud ano, nejste sami. Spotřeba fakturované vody v domácnostech v Jihočeském kraji vloni klesla na 82,3 litru na člověka za den. Spotřeba se pravidelně snižuje od roku 2012.

Pokračuje tak trend z posledních let, kdy spotřeba kontinuálně mírně klesá. ČTK to sdělila Irena Votrubová z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Nelze jednoznačně říci, co za poklesem stojí. Ale zřejmě se lidé v posledních letech naučili více s vodou šetřit,” uvedla Votrubová.

Spotřeba se pravidelně snižuje od roku 2012. Tehdy Jihočeši využívali za den na osobu o 4,3 litru vody více než loni. Votrubová připustila, že nelze ani vyloučit, že spotřeba vody z řadu klesá i kvůli tomu, že lidé se více spoléhají na vlastní zdroje, jako jsou vrty nebo studny.

„Ale to je skutečně jen domněnka, protože nemáme v tomto směru žádná data, na kterých bychom to mohli ověřit,” řekla. Jihočeský kraj patří ve spotřebě vody mezi šetrnější regiony.

Celostátní denní průměr na člověka totiž loni činil 90,6 litru, což bylo nepatrně více než v roce 2018. Cena za metr krychlový vody vzrostla loni v Jihočeském kraji o 0,6 Kč na 37,6 koruny.

Cena vodného byla na jihu Čech čtvrtým rokem nižší než celostátní průměr, který byl loni 39,3 koruny za metr krychlový. Za stočné pak Jihočeši loni zaplatili 29,9 Kč za metr krychlový, což je o 50 haléřů více než v roce 2018.

V roce 2019 dostávalo pitnou vodu z vodovodů téměř 575 tisíc obyvatel regionu, představuje to 89,4 procenta všech Jihočechů. Je to třetí nejnižší podíl mezi kraji ČR, což je podle ČSÚ dáno zejména rozdrobenou strukturou sídel. Vodovodní síť v kraji je dlouhá 6319 kilometrů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související