Jihočeši – Ladislav Havel

15. září 2012

I když byl Ladislav Havel pár dní po operaci srdce, ochotně přistoupil na obsáhlý rozhovor pro Český rozhlas. Dnes sedmaosmdesátiletý houslový pedagog neustále překypuje obdivuhodnou energií a chutí pracovat s talentovanými žáky.

Sám začal muzicírovat už velmi brzy, jako malý kluk vyhrával v rodné Křemži na heligonku. Později mu otec pořídil první housle a velkým učitelem malého Ládíka se stal místní muzikant pan Mejzlík, který hrával s cirkusovým orchestrem. Zanedlouho byl talentovaný chlapec sólistou a housle ovládl natolik, že pan Mejzlík občas posílal zájemce o výuku hry na housle právě k mladému hudebníkovi.

„Pan Mejzlík novým žákům říkal: Já už tě nemůžu učit, už tě nemůžu vzít, protože mám moc žáků, ale jdi k Láďovi Havlů, ten to umí taky tak dobře,“ vzpomíná legendární českobudějovický pedagog na své učitelské začátky. Ty přišly velmi záhy, když Havlův otec skončil za války v koncentráku a na mladém chlapci bylo, aby uživil rodinu. Ač byl sám ještě skoro dítě, snažil se svým o pár let mladším žákům předat to, co se naučil u pana Mejzlíka.

„A k tomu jsem si přidal některé další fígle, takže jsem si za pár let vybudovat vlastní metodu, jak ty děti učit,“ rekapituluje Havel. Jeho rukama prošlo velké množství talentovaných dětí, mezi nimi i nynější houslový virtuóz Pavel Šporcl. „Přivedla ho tehdy jeho maminka, kterou jsem znal ještě ze souboru Úsvit. Brzy mi bylo jasné, že mám před sebou opravdu mimořádný talent a jen jsem se modlil, abych něco nezkazil,“ vzpomíná s úsměvem Ladislav Havel.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenala redaktorka Pavla Kuchtová:

autor: pku
Spustit audio