Ježíškova vnoučata plní přání i teď. Paní Helenu vzala na zámek Hluboká

Ježíškova vnoučata nezahálejí ani v květnu. Paní Heleně z Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku se díky projektu Českého rozhlasu splnil sen podívat se na zámek v Hluboké nad Vltavou.

Díky spolupráci hned několika Ježíškových vnoučat si výlet udělala týden před svými 73. narozeninami. Řidičkou byla Ivana Zemanová. „Vyráželi jsme o půl šesté, protože jsme jeli z Prahy do domova seniorů a pak jsme se vraceli zpátky sem,“ popsala.

Na zámku hosty přivítal kastelán Martin Slaba a Markéta Slabová z Národního památkového ústavu. „Pro nás jako státní instituci byl trochu problém dojet pro paní Helenu tak daleko, tak jsme se spojili s paní Ivanou, která také měla zájem splnit vánoční přání, a dohodli jsme se, že paní Ivana bude řidič a my poskytneme to další,“ řekla.

Při prohlídce zámku se paní Helena podívala i do soukromých Schwarzenberských apartmá. „V suterénu zámku bylo vytápění, topilo se dřevem a byl vybudován takový horkovzdušný systém, který sloužil i v této místnosti. Je tu horkovzdušná trouba,“ ukázal kastelán.

Těsně před svými 73. narozeninami se paní Helena díky Ježíškovým vnoučatům podívala na zámek Hluboká

I o příštích Vánocích by se Ivana Zemanová chtěla stát Ježíškovým vnoučetem. „S kolegyní to máme naplánované tak, že si ukládáme každý měsíc z výplaty 200 korun do kasičky. V prosinci za to splníme nějaká přání,“ vyprávěla.

Projekt Ježíškova vnoučata pokračuje i v průběhu roku, tentokrát pod názvem Vnoučata na přání. Lidé při něm mohou věnovat svůj čas, třeba se seniory chodit na procházky, hrát karty nebo si jen povídat.

Ježíškova vnoučata Karolína Kocincová, Martin Slaba, Markéta Slabová, Ivana Zemanová a Alena Slováková s paní Helenou (třetí zleva) před zámkem Hluboká
autor: hoch
Spustit audio

Související