Jana dokázala během čtyř měsíců změnit životní styl. Je to vidět na první pohled

27. leden 2016

Zářným příkladem toho, že začít se dá v každém věku je jedenašedesátiletá paní Jana. V září se stala figurantkou projektu Nastartuj zdravý životní styl s Dámskou jízdou. Během pouhých čtyř měsíců dosáhla velkého úspěchu.

Na začátku projektu vážila Jana 68,4 kilogramu, o čtyři měsíce později 61,4 kilogramu. Ještě důležitější je ale podle výživové poradkyně Jindry Jeníkové úbytek útrobního tuku. „V září ho měla paní Jana 139,4 centimetrů čtverečních, dnes 117,1 centimetrů čtverečních. To je veliké zlepšení,“ komentuje.

Janin každodenní život se velmi proměnil, nyní například více sportuje. „Pravidelně hodím s holemi, začínala jsem na čtyřech kilometrech, teď už zvládnu sedm. Denně dvacet minut cvičím a jednou týdně chodím na hodinu jógy. Také se mi úplně obrátila strava, čtyři měsíce jsem neměla v puse rohlík nebo knedlíky, zato jím podstatně víc zeleniny, ryb. Vypustila jsem tučné věci a hlavně levnější uzeniny, naopak přidala více sýrů, tvarohy,“ popisuje.

Zvládla i nástrahy vánočních svátků a silvestrovských oslav. Velmi se jí hodil trik výživové poradkyně Jindry Jeníkové se čtyřmi talířky.

„Když jsme šli na návštěvu, nesla jsem talíř zeleniny a kvalitní šunky. Když se tohle člověk naučí, není to problém. Vánoční cukroví jsem ochutnala, ale málo. A je vidět, že když je to s rozumem, tak to nevadí. Musím dodat, že teď mi jeden kousek cukroví stačil, dřív bych jich snědla mnohem víc,“ dodává Jana.

Zdvižený palec ukazuje výživová poradkyně Jindra Jeníková z českobudějovické Kondice Pro

Sama na sobě cítí, že projekt pořadu Dámská jízda jí dal hodně. „Cítím se opravdu o dvacet let mladší, a to fyzicky i psychicky. Všechno se se mnou otočilo,“ komentuje.

Nyní je ale důležité zdravý životní styl udržet. Univerzální rada Jindry Jeníkové zní: neusnout na vavřínech! „Jestliže roky jíte nepravidelně a špatně, pak čtyři měsíce změny nic neznamenají. Je podstatné vytrvat. Doporučuji třeba každý měsíc si jeden týden psát jídelníček, abychom viděli, jestli stále dodržujeme zdravý životní styl,“ doplňuje.

Paní Jana čtyřměsíční změnou rozhodně nekončí. „Myslím, že je správné, aby člověk měl stále nějaké cíle. Chtěla bych se dostat na váhu, kterou jsem měla v době, kdy se vdávala dcera. Není to ale jen o kilech, ale hlavně o tom, jak se cítím. Třeba teď běžně dělám cviky, které jsem před pěti lety vůbec nezvládla,“ uzavírá.

Spustit audio